Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. február 20.

Maria Dahvana Headley: Magonia

Neil Gaiman és John Green neve egy mondatban merült fel ennek a könyvnek az ajánlójában, én pedig eltűnődtem azon, mi sülhet ki ebből a furcsa összehasonlításból.

Aza olyan betegségben szenved, amivel az orvosok még életükben nem találkoztak, így róla is nevezik el. A tüdeje nem működik megfelelően, nem képes normálisan lélegezni; csodának minősül, hogy az orvosok előrejelzéseit megcáfolva még mindig él. Egyik nap egy hajót pillant meg az égen, és a nevét is hallja, ám képzelete csúfos szüleményének tudja be az egészet. Egyetlen barátja van, a kocka Jason, aki végre elhatározza magát, és túllép kettejük barátságán. Mielőtt beteljesülhetne a szerelem, Aza meghal.

„A halál a felnőtt világ Télapója. Kivéve, hogy a Télapó ellentéte. A fickó, aki elviszi az összes ajándékot.„

Hűha! Ennyit sikerült kipréselnem magamból, miután a könyv végére értem. Mert annyira fura – persze jó értelemben –, annyira különleges, annyira más, hogy teljesen levett a lábamról. Egy olyan mendemondát használt a szerző kiindulási alapnak, amit én egyáltalán nem ismertem. Egy olyan világot húzott rá, amihez hasonlóval még nem találkoztam. Neil Gaiman neve a különleges világ kapcsán merül fel.

John Greenhez annyi köze van a történetnek, hogy a főhős nem tud normálisan lélegezni, pont. Nem a földről származik, hanem az égben lakozó birodalomból, és a tüdeje nem kompatibilis a földi levegővel. Aza nem ember, hanem valami más. A könyvben azt követhetjük nyomon, ahogy visszakerül az övéi közé, és el kell fogadnia egy új valóságot, ami nem olyan egyszerű, ha egész életedben az emberek között éltél.

A világfelépítés nálam mindent vitt. Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyanok, akik nem tudnak megbirkózni vele. Külföldi kritikák írói kiemelték, hogy nem tudták magukat túltenni azon a tényen, hogy ebben a világban embermadarak (vagy madáremberek?) léteznek. Nem teljesen tiszta, hogyan képzeljem el őket, úgyhogy maradok annál, hogy kétméteresre megnőtt madarak, bár van kezük, szóval mégis antropomorfok. A másik embertípusról pedig annyit kell tudni, hogy a bőrük színe kék, ez talán azért nem lesz szokatlan, mert láttuk az Avatárt. Madár lakik a tüdejükben, akik a mellkason felbukkanó kis ajtón át röpködnek ki-be. A madarak és a gazdáik együtt énekelnek, az énekük tulajdonképpen varázslat, amivel tárgyakat tudnak mozgatni és így tovább. Nekem leginkább a tüdőben garázdálkodó madaras dolgot kellett emésztenem.

Az apróbb részletek is teljesen elvarázsoltak. Például a hajókon óriás denevér az árboc, a viharokat mindenféle lények idézik elő, és a földön azért semmisül meg a termés a szilaj időjárás következtében, mert valójában a magoniaiak betakarítják maguknak, ugyanis a földi ételekből táplálkoznak ők is, mert az égben nem terem meg semmi. Rájuk is kihatással van, hogy a földlakók tönkreteszik a bolygót, éhínség uralkodik az égi birodalomban.

A történet nagyon lassan indul be, hosszú a felvezetés, érdemleges részhez a könyv felénél érkezünk el. Megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, annyira nem tudott lekötni, de olyan pozitív véleményeket olvastam, hogy érteni akartam, mi szülte őket. Nem segített a karakterek narrációja sem, de kitartottam.

Két nézőpont révén ismerjük meg a történetet. Jason részét feleslegesnek éreztem, sokat nem tesz hozzá, csak tudjuk, hogy keresi Azát, illetve egy ponton tökéletes eszköze a hatásvadászatnak. A narráció eleinte még tetszett, aztán túl sok lett, csapongó és bő lére eresztett, kitérőkkel. Elmondhatatlanul idegesített mindkét szereplőnél, tipikusan az a fajta, mikor már rájuk akartam ripakodni, hogy fogják be. Szerencsére Azánál kikopott a végére, ahogy elszakadt az emberi énjétől, és megismerte a saját erejét, Jason pedig elég kevés megjelenési teret kap.

Ami még bosszantó, hogy Aza nem kap válaszokat, folyamatosan azt hajtogatja neki mindenki, hogy ő a kiválasztott, de senki sem mondja, hogy miért és miben is olyan különleges ő, ami sokadszorra már eléggé kikezdte a türelmemet. De amint átlendült a könyv a holtponton, mindent megbocsátottam, és hagytam, hogy magával sodorjon a történet.

Szerelmi háromszög is van, de az a kellemes fajta, mikor igazából nincs semmi, csak ott lóg a levegőben, hogy lehetne. A romantika nem játszik fajsúlyos szerepet, Azának és Jasonnek van egy jelenete a könyv elején, ami aztán Jason tetteinek mozgatórugója. A hajón Aza közel kerül Daihoz, akivel a kapcsolatuk szikráját az adja, hogy Dai eleinte nem bírja a lányt, de amint együtt kezdenek el énekelni, kibontakozik köztük valami mélyebb kötelék. Viszont romantikus értelemben nem történik semmi, és olyan üdítő volt erről így olvasni. A végén viszont Dai tettén nagyon meglepődtem (még úgy is, hogy megkapta a felvezetést), annyira ellentmond az elvárásoknak.

Kár, hogy döcögött az elején, mert imádtam ezt a történetet. Kíváncsi vagyok, milyen meglepetéseket tartogat a folytatás.

Értékelés: 4/5
Borító: 5/5

Sorozat: Magonia #1
Kiadó: HarperCollins
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 309

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése