Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. április 13.

Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox

Várakozással vegyes félelemmel vettem a kezembe ezt a könyvet. Régóta furdalt a kíváncsiság, hiszen olyan izgalmas a fülszöveg. Tavaly viszont elolvastam a szerző új könyvsorozatának nyitódarabját, amitől a falat kapartam (az meg más tészta, hogy velem ellentétben egy csomóan imádják).

Jenna Fox balesetet szenvedett, és a kómából felébredve egy új életbe pottyan, amiben egy évvel idősebb, máshol lakik, nem találkozhat senkivel, nem ehet szilárd kaját. A családtagjai furán viselkednek, a baleset tabutéma, az apja mindig dolgozik, az anyja még a széltől is óvja és a nagymamája úgy kezeli, mint egy idegent. A lány semmire sem emlékszik a felébredése előtti időkből; életének különböző szakaszaiból származó videókkal próbálja felfrissíteni az emlékezetét. Lassacskán kezdenek előjönni a dolgok, de Jenna olyan változásokat vesz észre magán, amik felkeltik a gyanúját, hogy itt valami sokkal többről van szó.

Nagy megkönnyebbülésemre tetszett a könyv. Pearson írói stílusa nagyon jól reflektál a történetre. Egyszerű, letisztult, mégis sokatmondó, és valahogy azt az érzetet keltette bennem, ami a főszereplőben megy végbe, átadja az ürességet. Ez a szereplőkön is látszik, nem mondhatni, hogy van karakterizálás vagy, hogy egyáltalán lenne jelentőségük, egytől-egyig távolinak éreztem őket. A gyenge romantika nem váltott ki belőlem semmit, de ezúttal ez nem zavart, mert pontosan ehhez a Jenna Foxhoz illik. Az tény, hogy Dane karakterénél megerőltethette volna magát picit jobban az írónő, mert szembeállításra használja a jó-rossz kérdéskörben, de az égvilágon semmit nem tudunk meg róla.


Fogalmam sincs, vajon tudatos írói szándék volt-e, hogy elég hamar egyértelmű legyen, valami nincs rendben. Nem igazán szerencsés, ha az olvasó jóval a főhős előtt kapiskálja, mi a helyzet, és nekem már a fülszövegből lejött. Akkor nyert 100%-os bizonyosságot, mikor először említésre került Jenna apjának fő életműve. Pedig áll-leesős fordulat lehetett volna, ha nem ilyen direkt módon van felvezetve.

Viszont rengeteg olyan kérdést hozott magával, ami igazán üdítő egy YA könyvben, mindig szeretem, ha nem az akción van a hangsúly, hanem a moralizáláson. Jelen esetben azon filozofálhatunk, hogy mi teszi az embert azzá, aki, a származása, a gondolatai vagy a tettei? Ezt az eszmefuttatást lazán kikaphatjuk a történetből, és kiterjeszthetjük a világunkra, gondolok itt most a rasszizmusra, a homofóbiára, a fogyatékkal élőkre, az alacsonyabb társadalmi osztályúakra és így tovább. A történet ezt a szálat viszi végig, és noha nem voltak izgalmas pillanatok, sem egetrengető fordulatok, ez ebben a formában, ilyen stílussal bőven elég volt.

Egyedül az epilógus nem hiányzott a végén, eléggé rombolta az összhatást, ráadásul jót tett volna a történetnek, ha sejtelmességet hagy maga után. De mivel a végén eléggé elkapkodta az eseményeket az író, és nem tudott normális lezárást kicsikarni magából, gondolom így egyszerűbb volt.

Az imádott Jenna Fox egy háromrészes sorozat első része.  Fogalmam sincs, hogy a másik kettő miről szólhat, mivel ez egy kerek, lezárt történet. Mivel jókat nem hallottam még róluk, ezért nem is szándékozom a sorozatot folytati, ezt a könyvet viszont bátran ajánlom mindenkinek, aki szeret az emberi léten elmélkedni.

Értékelés: 4/5
Borító: 3/5

Eredeti cím: The Adoration of Jenna Fox
Sorozat: Jenna Fox #1
Kiadó: Ciceró
Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 352
Fordította: Németh Anikó Annamária

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    (a hozzászólás SPOILERES lehet azoknak, akik nem olvasták az első részt!!)
    A sorozatnak 3 része van, plusz egy kiegészítő, ami az első könyv után jelent még, és az után is játszódik. A 1,5. rész Allys "újjászületését" meséli el. Ha jól tudom ez a neten fent van valahol, és nincs 50 oldalas az iromány. A többit viszont én sem értem, mert állítólag a 2. és/vagy a 3. rész arról szól, hogy Kara és Locke is testet kapnak. De ez ugye nem kompatibilis az első résszel, mert hát Jenna a tóba dobta a komputereket, amiken az ő adataikat tárolták.
    Egyébként szerintem is nagyon érdekes témát boncolgató könyv volt.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Gyanítom egykötetesnek készült a történet, ezt a 3 évnyi kihagyás alá is támasztja. A dolog meg simán megoldható azzal, hogy léteztek valahol másolatok. A kérdés, hogy szükség volt ezekre a folytatásokra? (én speciel nem is szeretem azokat a sorozatokat, ahol cserélődnek a főszereplők)

    VálaszTörlés