Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2017. január 18.

Lucy Keating: Dreamology

Szeretem azokat a könyveket, amik valamilyen formában az álmokra épülnek. Lucy Keating  a látomások, álomjárások és hasonló lerágott témák helyett egy olyan ötletet valósított meg, amilyennel még nem találkoztam.

Alice, mióta az eszét tudja, Maxszel álmodik. Rengeteg kalandon mentek át együtt, és az évek folyamán egymásba szerettek. Csak hát bármennyire is erősek Alice érzései, Max akkor sem létezik. A nagymamája halála után az apjával Bostonba költöznek, és az első nap a suliban Alice-szel a legsokkolóbb dolog történik, ami csak lehetséges: találkozik Maxszel. Az igazival. Aki azt állítja, nem emlékszik rá.  Maxnek ráadásul barátnője van, és egyáltalán nem olyan, mint az álombeli Max, nem éppen kalandvágyó és laza.

A Dreamology egy nagyon aranyos, kedves történet. Olyan, amibe azért kezdesz, hogy pár órára kiszakadj a külvilágból; olvasás közben boldogsághormonok termelődnek benned, és szeretnél újra tinédzser lenni. Most is, ha visszagondolok rá,  elönt a jókedv, és ez klassz érzés. A karakterek szerethetőek – még a mellékszereplők is –, és nem lehet nem szurkolni a két főhősnek, alig várod a hepiendet.

Ezt az alaphangon adott kellemes érzést betetőzik a színes-szagos álomjelenetek, amikben a lehető legabszurdabb dolgok történnek. Ugyan sokat nem tesznek hozzá a sztorihoz, de egyediséget kölcsönöznek neki, és én nagyon szerettem Alice gyermeki képzelgéseit olvasni, hiszen ez már olyasmi, amire a felnőttek nagy része képtelen.

Várható volt, hogy az egyik konfliktus az lesz, hogy Maxnek a valóságban barátnője van. Amikor bejött a szerelmi háromszög a képbe, megijedtem, hiszen általában a regények hajlamosak az olvasó idegeit kikészítve végighúzni ezt a szálat. Ám ebben a könyvben ez nincs így, elég hamar és egyszerűen feloldódik, és nem azon alapul, hogy Max nem tud dönteni a két lány között.

Hanem a valóságot választja. Tetszett a kontraszt, hogy Alice nem tud elszakadni az álmaitól, mert azok neki épp olyan valóságosak, mint az ébrenlét, Max viszont megtanulta, hogy túllépjen az álmain, és a valósággal foglalkozzon, mert az számít, az az élet. A szerelmi háromszögben Alice visszalépést jelent, azt az állapotot, amiért Max küzdött, hogy maga mögött hagyhassa; a barátnője, Celeste pedig az a szikla, amit a valóság hullámai csapkodnak. A szíve Alice-hez húz, de a józan esze nem. Max ki is mondja, hogy nem biztos, hogy a valóságban kompatibilisek egymással, hiszen egymásnak csak az álomvilágban töltött énjét ismerik, de akkor mindketten boldogok és felszabadultak, nem nehezednek rájuk az élet terhei. 

A magyar borító sokkal szebb, mint az eredeti.

Persze a szívnek nem lehet parancsolni, és Max ellenállása hamar leomlik. Ezután meg kell tanulniuk félretenni az ellentéteiket, és Alice-nek is szembe kell néznie a valósággal. Kapcsolatfronton nincsenek műdrámák és erőltetett konfliktusok, aminek nagyon örültem.

Hogy ne legyen minden olyan egyszerű, és ne csak az érzéseikkel kelljen foglalkozniuk, az álmaik is bajba kerülnek. Az álmok kezdenek kiszivárogni a valóságba, és ha nem tesznek valamit ellene, lassan nem fogják tudni megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól.

És itt érkeztünk meg ahhoz a problémához, ami miatt le kellett pontoznom a könyvet. Nem lett volna gond, ha a mágikus realista vonalat követi. El tudom én fogadni a közös álmodás tényét akkor is, ha nincs magyarázata, és amolyan varázsszerűen zajlik. De a szerző ragaszkodott ahhoz, hogy tudományos alapokon nyugodjon, csak ezeket elfelejtette az olvasóval közölni. Alice és Max gyerekkorukban rémálmoktól szenvedtek, így kötöttek ki egyszerre egy kutatóközpontban, de hogy mégis ott mit csináltak velük, arról egy árva szó sincs. A megoldást hasonlóképpen mismásolja el a szerző: bemennek egy helyiségbe, és bumm, minden megoldódik. Illúzióromboló számomra ez a hanyag munka. Mintha nem lett volna kedve belemélyedni a témába, és egyébként is úgy gondolta, minek; a gyerekek nem komálják a realista tárgyakat, így hát nem is untatja őket. De akkor miért ragaszkodott ehhez? Nem értem. Nem külön esettanulmány csatolását várom, de igenis, követelek valami legalább félig hihető magyarázatot ahelyett, hogy bemennek egy szobába, csinálnak valamit, és a valamitől a további életükben egymásról álmodnak. Ebből következik, hogy az sem világos, miért kezdenek el az álmok felbukkanni a valóságban, és hogyan hallucinálhatják egy időben egyszerre ugyanazt.

De ezt leszámítva ajánlom ezt a könyvet, ha szeretnétek egy olyan habkönnyű történetet olvasni, amivel kiszakadhattok a valóságból, a fiatalabb olvasókat pedig valószínűleg az áltudományosság sem fogja különösebben zavarni.

Értékelés: 4/5
Borító: 3/5

Kiadó: Harper Teen
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 336

Magyar cím: Dreamology – Álomgyár
Kiadó: Maxim
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 360
Fordította: Sóvágó Katalin

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése