Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. szeptember 22.

Courtney Summers: Fall for Anything

A Fall for Anything után elmondhatom, hogy átrágtam magam Courtney Summers eddigi életművén. Még így időrendileg összevissza olvasva a regényeit is feltűnő, mennyit fejlődött az elmúlt évek során. Az egyik legjobb realista YA szerzőnek tartom.

Eddie édesapja öngyilkos lett: leugrott egy tetőről, a holttestét a lány találta meg. Azóta az anyja zombiüzemmódban tengeti a napjait, a legjobb barátnője próbálja kizökkenteni ebből az állapotból – sikertelenül, mert az édesanyát akkora veszteség érte, hogy még azt is képtelen felfogni, hogy Eddie-t sokkal súlyosabb veszteség érte. A lány csak egyetlen kérdésre szeretné tudni a választ: miért? Miért lett az édesapja öngyilkos? A legjobb barátja, Milo nem érti meg, miért olyan fontos neki, hogy megértse az okot. Így amikor találkozik Culler Evans-szel, az apja tanítványával, akit szintén ez foglalkoztat, a józan észt félredobva együtt vágnak bele a rejtély megfejtésébe.

Érdekesnek találtam a kezdő szituációt. Egy felnőtt ember katatón állapotban fentreng otthon, képtelen összeszedni magát, és ott lenni a lányának. A lányának, aki sokkal jobban viseli, hogy ő bukkant rá az apja holttestére. Ha engem kérdeztek, számomra ez olyan trauma lenne, amit nem tudnék ilyen „könnyen” kiheverni, mint Eddie, főleg, ha a másik szülőm nem áll mellettem. De Eddie-t nem is ez a teher sújtja leginkább, hanem a miért kérdése. Nem érti, hogy az apja miért döntött úgy, hogy az élete már nem elég, hogy a családja már nem elég, hogy már nem volt semmi, ami a világon tartsa, amiért érdemesnek tartotta volna folytatni. 

"A kezeim haldokolnak."

A legjobb barátja, Milo sem áll a rendelkezésére az apja halálának megértése érdekében, azóta a kapcsolatuk is elég furcsa, nem olyan természetes, mint korábban. Milo már az elején tisztában van azzal, amire Eddie a regény végén jön rá, hogy egy másik ember cselekedeteinek kiváltó okát egyedül csak ő ismerheti, és nem érdemes felemészteni magunkat, hogy a lehetetlent kutassuk.  Ám Eddie ezt sokáig nem akarja felfogni, és emiatt gyakran hajba kapnak, ami elveszi a teret attól, hogy kibontakozhasson az új szintre emelkedő kapcsolatuk. Ugyanis Eddie nem veszi észre azt sem, hogy szerelmes a legjobb barátjába, és az érzés kölcsönös, de már nem marad idő, hogy a dolog betonba vésődjön. Ahogy Eddie sem kap választ a kérdésére, mi sem arra, hogy mi lesz ezzel a párossal, hogy összejönnek-e vagy sem. Nagyon szerettem Eddie-t és Milót együtt, akkor, amikor nem veszekedtek, nagyon aranyosak voltak, és Milo olyan legjobb barát, akiről minden lány álmodozik.

Culler, a tanítvány túl nagy teret nyer a történetben, és kiszorítja onnan Milót, Eddie-t pedig ellenszenvessé teszi. A könyv feléig egy kiváló regényről beszélünk, a megszokott Summers stílussal, de aztán leülepedik a sztori, az események Eddie és Culler road tripjére szűkülnek, és gyanúsan sejtetik a végkifejletet. Az előjelek láttán már csak szomorúan ingattam a fejem, hogy lehet Eddie ennyire naiv és ostoba, hiába tudtam jól, hogy a közös gyász vezérli a meggondolatlanságát, és az elszántság, hogy a miért szó ne hangozhasson el többet a szájából. Egyszerűen nem tetszett ez a rész, hiába kellett ahhoz, hogy átpréselődjön a sorok között a könyv üzenete, amit ismétlem, Milo már a kezdetek kezdetén kinyilatkoztatott.

A történet nem az ízlésem irányába való vezetését leszámítva viszont nagyon összeszedett regény ez, megkapóan érzelmes pillanatokkal, feszültségkeltő dramaturgiával, és egy elgondolkodtató témával.

Értékelés: 4/5
Borító: 5/5

Kiadó: St. Martin's Griffin
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 224

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése