Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2017. április 19.

Lisa Heathfield: Paper Butterflies

Friss megjelenés a Cicerónál a Papírpillangók, egy olyan történet, ami kitépi a szívedet és megtapossa. Nem tudom, mire számítottam, amikor az angol verzióba belekezdtem, de erre biztosan nem.

June édesanyjának halála után az apja egy fehér nőt vett el feleségül, Kathleent. A mostohaanya borzalmas természet: az idő nagy részében levegőnek nézi June-t, máskor meg fizikailag és lelkileg bántalmazza. June hiába próbálja megértetni az apjával, milyen ördögi nő az új felesége, a férfi nem hisz neki sosem, Kathleen ugyanis mások jelenlétében maga a megtestesült szerető mintaszülő. June az erdőben megismerkedik egy fiúval, Blisterrel, és a következő években ő lesz a menedéke hányattatott sorsa elől.

Családon belüli erőszak. Nem könnyű téma. Azt hiszem, amikor ilyen könyveket olvasunk, hálát adhatunk az átlagosan tökéletlen családunknak. Lehet, hogy nem vagyunk vele elégedettek, de June sorsát látva értékelni fogjuk azt, ami jutott. Ahogy olvastam, hogy Kathleen mi mindent művelt szerencsétlen kislánnyal, teljesen elhűltem. Direkt túl sokat ad neki enni, hogy kövér legyen, kutyakaját etet vele, a torkán dug le tárgyakat, és még rengeteg szörnyűséget művel, amibe a saját lányát is belevonja, Megan pedig nem mer ellenkezni. Hiába volt halott ügy, próbáltam megérteni, mik vezetnek ahhoz, hogy valaki ilyenné váljék. Hogy mire jó, hogy gyötör egy ártatlan kislányt, aki azé a férfié, akit elvileg szeret. (Ez adja egyben a megoldást: a másik nőre emlékezteti. De könyörgöm, akkor is egy ártatlan gyerekről beszélünk!) A történet egy pontján felmerül, hogy senki sem születik rossznak, csak a világ formálja az embereket. De akkor is... egyszerűen nem megy.

A legmegdöbbentőbb viszont az édesapa. A saját hús és vérének nem hisz, és egyetlen egyszer sem gondolkodik el azon az eshetőségen, hogy a lánya nem szórakozásból próbál jelezni neki éveken át. Éveken át! June annyira fél Kathleen haragjától, hogy folyamatosan elszalasztja a lehetőségeket, hogy elmondja bárkinek, akárkinek. Míg végül feladja, mert ha az apja nem ad a szavára, akkor ki tenné? Ahogy egyre idősebb lesz, már nyíltan felvállalja, és az apa még ekkor is kb. tinédzserkori szeszélynek tudja be a magatartását, és én csak néztem magam elé kiakadva, hogy ilyen szülő nincs, mikor nagyon is jól tudom, hogy létezik.

A regény két részre osztott: van egy sorsfordító esemény, megismerjük az azelőtti történéseket, és néha kapunk egy-egy pillantást az azutáni eseményekbe. Először feleslegesnek tartottam a kitéréseket, mert egy-egy apró szelet kerül bemutatásra, de utólag odaillőnek találom őket, mert trükkösen félrevezetik az embert.

 A magyar borító

June egy nagyon erős kislány. Először 10 éves korában találkozunk vele, és nyomon követhetjük, ahogy cseperedik, átéli ezeket a szörnyűségeket, és nem törik meg. Kathleen kínzásai mellett a suliban még rasszizmusnak is áldozatul esik, fekete bőre miatt kiközösítik és csúfolják a diáktársai. 11 éves korában ismerkedik meg Blisterrel az erdőben. A fiú lesz a jó az életében, ami elég erővel bír számára, hogy egyensúlyozza a rosszat. Megismerkedik a családjával is, velük tölti az időt, és megszereti Blister kisöccsét, Tomot, aki súlyos tüdőbeteg, és mindenki tisztában van vele, hogy pár éven belül meg fog halni. Blister az egyetlen, aki tudja, miket kell June-nak kiállnia, és ahogy telnek az évek barátokból szerelmesek lesznek.
Mivel a történet hosszú időszakot ölel fel, ennek az átmenetnek a bemutatására nem sok idő jut, de olyan magától értetődő, hogy ezzel nincs gond. A könyv onnan kapta a címét, hogy Blister szeret papírból hajtogatni, nagyon szerettem ezeket a jeleneteket, és a szívemhez nőttek még June és Tom beszélgetései is.

"A madarak olyanok, mint az emlékek. (...) Néha elég közel vannak, hogy tisztán lássuk, ám máskor épphogy elérhetetlen messzeségbe röppennek."

June mindent megtesz, hogy titkolja Blistert, különben Kathleen az egyetlen jót is elszakítaná tőle. 16 éves korára elfogadja az élethelyzetét, és képes túlélni, amíg Blister vele van. A reménybe kapaszkodik, hogy hamarosan megszökik ebből az életből, és már nem kell sokat kibírnia.

Nem számítottam nagy fordulatokra, éppen ezért sikerült jól meglepődnöm, amikor előkerült egy olyan információ, ami az apát más színben tünteti fel, és végül June sorsának szikráját csiholja. Megtörténik az ominózus sorsfordító esemény, ahonnan kezdve a történet megindul a lejtőn − nem a minőségére értendő −, és döbbenten kapkodtam a fejem, hogy ennyi igazságtalanság nincs a földön, és senki sem érdemli meg azt, amit June. Az első oldalakon eszembe nem jutott volna, hogy ilyen irányt vesz a cselekmény. Csak úgy halkan feltenném a kérdést: mi értelme jónak lenni? Ezért?

Annyira szomorú ez a könyv. És gyűlölöm érte. Gyűlölöm, hogy így elbánt velem.

Értékelés: 5/5
Borító: 5/5

Kiadó: Electric Monkey
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 312

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése