Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2017. augusztus 29.

Jenna Evans Welch: Love & Gelato − Firenzei nyár

Nyáron az ember fagyira és egy könnyen emészthető, cuki, romantikus történetre vágyik. A Love & Gelato kiváló választás erre a célra.

Fülszöveg: Lina ​az idei nyarat Toszkánában tölti, jóllehet, eleinte semmilyen érdeklődést nem mutat az ország napsütötte, varázslatos tájai iránt. Csupán édesanyja utolsó kívánságának eleget téve érkezett addig nem látott apjához. De milyen apa az olyan, aki tizenhat évig a gyereke felé sem néz? Lina ezért nem is vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet. Aztán a kezébe kerül egy napló, amit édesanyja az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodás világ, amely titkos románccal, műalkotásokkal és eldugott pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy újdonsült barátjával, Rennel, anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. A titok pedig azonnal más megvilágításba helyezi az anyjáról, az apjáról, sőt még az önmagáról alkotott képet is. Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emberek a szerelem és a fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.

Az Anna és a francia csókhoz hasonlítják a regényt, amit nagyon szeretek − nem alaptalanul, így nem volt kérdéses, hogy lecsapok rá. És egyáltalán nem csalódtam. Jenna Evans Welchet Stephanie Perkinsszel azért nem említeném egy lapon, mert utóbbinak van egy utánozhatatlan bája, de ettől függetlenül ha szerettétek Anna párizsi kalandját, akkor szerintem Lina firenzei kiruccanását is fogjátok.

Alapjáraton azt mondanám, hogy írói erőltetést éreztem az alapötletben, és annak kivitelezésében, de szemet lehet hunyni felette, ugyanis a cselekmény mindössze egy hetet ölel fel. Én simán el tudom hinni, hogy Linának érzelmileg megterhelő egyszerre végigolvasnia a naplót.

A történet keretét, a nyomozást ugyanis Lina édesanyjának a naplója adja. A napló a kulcsa annak, hogyan ismerkedett meg és jött össze az anyuka Howarddal, Lina apjával, akiről Lina csak azután szerzett tudomást, hogy az édesanyja megbetegedett. Amit meg kell jegyeznem írástechnikai szempontból, hogy nagyon jól működnek ebben a regényben a horgok. Pont megfelelő helyen vannak, és mindig olvasásra sarkallnak. Csak azt sajnáltam, hogy több információ lett elszórva, mint kellett volna, és jóval Lina előtt sikerült összerakni a képet.

"A felnőttekben túlteng az igyekezet a jelenlétemben. Azt hiszik, ha nagyon kedvesek hozzám, elfedhetik a szomorú valóságot, hogy elvesztettem az anyukámat."

A történetvezetésben nincsenek üresjáratok, nem mutatkoznak a debütáló művek gyermekbetegségei. Bár a fogalmazás, az írói stílus nem nyújtott semmi extrát, nagyon jó volt bejárni az olasz helyszíneket, átjött az atmoszféra, a nyári hangulat. Azt kicsit sajnáltam, hogy ennyire rövid idő alatt játszódik, hiszen ebben a viszonylatban mindig kissé gyorsnak, elhamarkodottnak és kevesebb jelentőséggel bírónak érzem az eseményeket. Például bármennyire is bírtam Lina és Ren párosát, illetve Lina és Howard bimbózó apa-lánya kapcsolatát, valahogy olyan meseszerűnek érződött pár nap alatt. De mint mondtam, a szerkezeti felépítés miatt indokolt, hogy ennyi idő alatt történjenek a dolgok.

"Világossá vált számomra, mennyire találó is a „beleesetem valakibe" kifejezés, mert amikor megtörténik, pontosan erről van szó: a zuhanásról."

A végén pedig hadd ejtsek egy-két szót a romantikáról. Meglepő, de nem az van a középpontban, hanem a nyomozással párhuzamosan halad. És… annyira cuki volt! Komolyan, semmi nyál, semmi túlzás, nem egyik pillanatról a másikra megjelenő instalove − pedig papagáj üzemmód: rövid az idő −, hanem fokozatosan épül fel, barátságból alakul át, és minden közös perc bugyuta mosolygást csempész az olvasó arcára. Rent nagyon bírtam, olyan aranyos és jópofa srác, és biza minden lány vele szeretne szerintem Firenzében városnézésre menni…

Összességében a maga műfajában (értékelés is eszerint) ez egy habkönnyű, édes alkotás, ami főleg nyáron kiváló kikapcsolódást nyújt − romantikus lelkűek előnyben.

Értékelés: 4,5/5
Borító: 5/5

Eredeti cím:  Love & Gelato
Kiadó: Maxim
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 320
Fordította:  Vince Judit Andrea

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése