Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2015. szeptember 12.

Amy Plum: Until the Beginning

Abban a tudatban éltem, hogy az After the End trilógia lesz, de szerencsére Amy Plum két kötetben lerendezte a dolgot, én meg elmondhatom, hogy egy újabb sorozatot pipálhatok ki a listámon. Sajnos az Until the Beginning sem került be a legjobb zárókötetek közé, főleg, hogy olyan felesleges volt az egész könyv.

Miután Miles kicsempészte Juneau-t a házukból, és elmenekültek az üldözőik elől, azok mégis rájuk bukkantak, és megsebesítették a fiút. Élet és halál között lebeg, ám Juneau elvégzi rajta a rítust, amelynek révén eggyé válik a Yarával, és még vizuálisan sem kell elképzelnünk, mert tisztára olyan, mintha az Avatár lenne, csak nem kékek az emberek.

Annyira izgultam a cliffhanger után, hogy vajon Miles meghal-e vagy sem, hogy megőszültem, mire végre megjelent a folytatást, és kiderült: Miles él, úristen! Ezt nem gondoltam volna! Persze ez nem megy csak úgy pikk-pakk, így az első fejezetekben még tettetnünk kell az aggódást, és álomjeleneteket olvasgatnunk, hogy teljen a lapszám, viszont az a baj, hogy csak az telik, és a történet patakként csordogál előre.

Szerettem az első részt, de ezután úgy érzem, hogy jobban jártunk volna, ha Amy Plum a két kötetet egybegyúrja, és egy feszesebb tempójú sztorit hoz ki belőle. Mondjuk még így is örülhetek, hogy legalább nem húzta szét trilógiára, mert megtehette volna.

De még így sem veszem jó néven, hogy a könyv első felében semmi sem történik, ki lehetett volna húzni egy csomó részt. Mennek, mendegélnek aztán megint mennek, és mindez jó unalmasan megírva. Az After the End is ebből állt, de ott az izgalmas felütés elvitte a hátán az egészet, most viszont már zavart, hogy a cselekmény tök ugyanaz, mint az első köteté: Juneau klánját elrabolták, meg kell őket keresnie. A megoldás pedig egyértelmű, és közben nincsenek igazán nagyon felemelő momentumok. Kiderül egy-két dolog, de semmi olyan egetrengető, amire azt mondtam volna, hogy aztakutyafáját.

Azt hiszem a legnagyobb szívfájdalmam a Yara-kérdés, ami nagyon foglalkoztatott. Nem tudtam, hogyan illik az egész természetfeletti szál a képbe, Juneau mitől olyan különleges, mi lesz a végső magyarázat. Nem igazán nyerte el a tetszésem, hogy Plum redukálta az egészet, a puszta tudományra vezette vissza, aztán mégis összemixelte a spiritualitással, és a végeredmény kicsit ez is, kicsit az is lett, attól függően, hogy miben hisznek az emberek.

Ebben a részben a karakterek sem harmonizáltak egymással, noha Juneau és Miles között már az előző részben sem véltem felfedezni szemernyi kémiát sem, ami nem is csoda, hiszen a történet pár nap alatt játszódik. A romantikára a tömör reakcióm: ööö. Fogadjam el, hogy ők együtt vannak és kész, emésszem meg, hogy van out of the blue szexjelenet a semmi közepén higiénia meg védekezés nélkül. Általában ha összejönnek a karakterek, az ember örülni szokott nekik, nem a fejét vakargatni, hogy ez mégis miért történik. Utána egyébként nagyon vicces volt, hogy Miles nem meri Juneau-t nézni, ahogy átöltözik, miután hancúroztak az éjjel, mert ő úriember! Hát jó.

A páros az előző könyvben még valamennyire működött a szociális és kulturális ellentét meg a kölcsönös nem szívlelés miatt, de itt ez huss, eltűnt. Sőt, még lefolytattak egy csevejt a Star Warsról, mert Juneau még azt is tudja részletekbe menően, hogy az mi! Ezzel a pálfordulással át is mentek unalmasba, a dialógusok szemforgatósak voltak, és egyszerűen csak izé… nem tudom, hova ragozzam. 2-3 hét telt el az első rész első oldala óta, szóval maradjunk annyiban, hogy ez az egész Miles feladja az addig életét Juneau-ért, és szívesen elmegy az erdőbe lakni, kicsit irreális. Abba meg tényleg bele sem menjünk, hogy egy ekkora differenciára épülő kapcsolat soha nem működhetne.

A váltott szemszöget ezúttal is feleslegesnek éreztem, hiszen ez a történet Juneau-ról szól, és önmagában is működhetne. Különösen az elején izgis eszköz, mikor Miles a nagy csatáját vívja a halállal, és kap egy csomó álomjelenetet. Majdnem csatlakoztam hozzá. Mármint nem a meghalásban, hanem az alvásban.

Az After the Endnél említettem mennyire kiakadtam azon, hogyan tanul meg Juenau kocsit vezetni, na ez a fétis tovább folytatódik, itt 15 perces gyorstalpalóval sajátítják el karakterek a tudást. Akkor miért is kerül ennyi pénzbe a jogsi, ha ez ilyen egyszerű?

Ami a történetet illeti, őszinte leszek, lövésem sincs, mit lehetett volna kihozni ebből, mert ezzel így utólag nem tudok mit kezdeni, az összkép nagyon kevéske lett. Ha jobban belegondolok, ebben a sorozatban nekem a hamis disztópia húzás tetszett, viszont annak már nem sok szerepe volt a folytatásban azon kívül, hogy megtudtuk, mi oka volt annak, hogy elvonultak a felnőttek. és beadták ezt a sztorit a gyerekeknek.

Most azon gondolkodom, mit kéne kiemelnem, ami tetszett, de olyan nehéz találni valamit. Ja, néha Miles beszólásain mosolyogtam, de az ő karaktere is olyan irreális változáson esett keresztül, hogy konkrétan pár hét alatt erdőlakó Rambóvá transzformált, aki a videójátékos képességeit kamatoztatva agyalta ki a szabadítási taktikát meg tanult meg lőni… khm.

Összességében az After the End egy szolid olvasmány, erre a részre viszont szerintem felesleges időt áldozni, ahogy a goodreadses értékeléseket elnéztem, sokan mások is így gondolják.

Értékelés: 3/5
Borító: 5/5

Sorozat: After the End #2
Kiadó: Harper Teen
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 336

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése