Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2015. szeptember 20.

Courtney Summers: Please Remain Calm

Nem igazán értettem, minek kap a This Is Not A Test folytatást, mert Courtney Summers elmesélte azt, amit el akart, és az nem feltétlen az volt, hogy a karakterek túlélik-e, hanem a kérdés, hogy Sloane túl akar-e. Aztán az is kiderült, hogy a folytatás Rhys szemszögéből íródott, de végül úgy voltam vele, hogy egy novella csak nem árthat. Mire a végére értem, egyszerre bántam, és örültem, hogy ilyen rövidke a történet.

Rhys és Sloane elmenekültek az iskolából, és elindultak a feltételezett menedékhelyre, de az út megpróbáltatásokkal terhes. Jó ideje nem aludtak már, fáradtak, benzint kell szerezniük, és zombik mindenhol, mindenhol, mindenhol. Útközben elszakadnak egymástól, és Rhys más túlélőkre bukkan, de nem adja fel Sloane-t, mert csak vele tudja ezt tovább csinálni.

„Félek, hogy minden, ami voltam, eltűnt, és ami maradt, az minden, ami nem vagyok.”

Húúúúú, ez a könyv, még mindig borzongok. Egyszerre előnye és hátránya a hossza, mert olyan szinten vannak összetömörítve az események, hogy nem győzöd kapkodni a fejed, másrészt hosszabb távon biztosan nem bírtam volna elviselni ezt a feszültséget. A mellkasomra telepedett ez a történet, kiszorította belőlem a szuszt, a szívem végig a torkomban dübörgött, miközben a tekintetem nem tudtam elszakítani a pattogós, hatásos mondatokról.

Eleinte nem értettem, mi szükség volt más nézőpontra, de örültem, hogy belehelyezkedhettem Rhys szemszögébe, és kívülről is megfigyelhettem Sloane-t. Az új narrátorral más „íze” lett  a történetnek, és erre az írói eszközök is rájátszanak, az ismétlések és az ellentétes mondatok (ezek voltak a kedvenceim) hatásosan tettek rá még egy lapáttal a feszült helyzetekre.

„– Pisilnem kell – mormogom.
Eltart neki egy percig, és abban a percben ég az arcom, és baromi hülyeség, hogy zavarban vagyok, de amit nem mondok ki, amiatt érzem magam kényelmetlenül. Ki kell mennem, és nem akarok meghalni és visszajönni úgy, hogy kinn van a farkam, szóval…
– Fedezel?”

Én az előző részben sem hiányoltam az akciót, sőt, pont az tetszett benne, hogy a szerző az emberi kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt, a megváltozott szituációban mutatott viselkedésükre. Summers ezúttal megmutatta, hogy ő bizony akciót is tud, végig menekülnek a könyvben, a zombik egyre-másra jönnek, nincs megállás, és amikor egy kis időre szusszanni tudnak a szereplők, tudjuk, hogy még valami sokkal rosszabb következik. Ha székben ülve olvastam volna, tuti a karfát szorongatom végig.

Egyedül azt nem értettem, hogy lehet ilyen aljas befejezést írni. Biztosan kimaradt egy pár oldal a könyv végéből, mert ez így nem fair! Ebből a szempontból az első részt igyekszik követni, nem rágja szánkba a befejezést, a képzeletünkre bízza azt, szándékos hiányérzetet hagyva maga után, hogy még sokáig velünk maradjon a könyv.

Courtney Summers írhatna még hasonló könyveket, mert nagyon jó érzéke van hozzá.

Értékelés: 5/5
Borító: 4/5

Sorozat: Éles helyzet #2
Kiadó: St Martin’s Griffin
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 96

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése