Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. január 22.

Martine Leavitt: Calvin

A Goodreadsen kalandozva bukkantam rá erre a könyvre, és amint elolvastam a fülszöveget, azonnal el is kezdtem olvasni. KÁZMÉR ÉS HUBA, ÉRTITEK?

A 17 éves Calvin aznap született, amikor Bill Watterson az utolsó Kázmér és Huba képregényt publikálta. Az okos srácnak a házijait kéne megcsinálni, de nincs hozzá affinitása. Gyerekkorában volt egy Hobbes nevű plüsstigrise, mely halálát lelte a mosógépben. Most a tigris színre lép, Calvin a hangját hallja a fejében. A suliban heves kitörés uralkodik el rajta, és kórházban köt ki. Kiderül, hogy skizofréniája van, ez az oka Hobbes jelenlétének. A kórteremben váratlanul felbukkan Susie, aki régebben Calvin legjobb barátja volt, de most már nem beszélnek, és ketten együtt elindulnak, hogy átszeljék az Erie-tavat, amin túl Calvin elképzelése szerint Bill Watterson várja majd egy új képregénnyel, aminek a 17 éves Calvin a főszereplője.

A Kázmér és Huba konkrétan a kedvenc képregényem. Mióta az eszemet tudom, jót kuncogtam a három képkockás sorokon, gyerekkoromban ezeket kivágtam újságokból, és gyűjtöttem (még meg is vannak). Mindig sajnáltam, hogy rendes képregényfüzetben nem jelent meg, mert nagyobb terjedelemben olvasni maga lett volna a mennyország akkoriban. Martine Leavitt fogta ezt az alapanyagot, és összedolgozta a mentális betegség témával. Fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy mi lesz ebből a mixből.

„Így történt Bill. Az egyik percben egy srác voltam, aki használja az eszét, a következő percben meg átalakultam egy sráccá, akit az esze használ.”

Az egész könyv tulajdonképpen egy Bill Wattersonnak címzett levél, amiben utólag meséli el Calvin töviről hegyire a kalandját attól kezdve, hogy először jelentkeztek rajta a skizofrénia tünetei. Calvin azt a tévképzetet veszi a fejébe, hogy kapcsolatban áll a Kázmér és Huba alkotójával, szerinte minden jel erre utal. Ha Watterson rajzol egy új képregényt, amiben a 17 éves Calvin normális gyerek, és nem hallucinálja Hobbest, akkor nem lesz beteg többé.

Az elejétől kezdve volt egy aprócska gondom a könyvvel: a két főszereplő, Calvin és Susie egyáltalán nem érződött végzősnek, sokkal inkább 14-15 évesnek, és ettől nem sikerült elvonatkoztatnom. Ezen túllépve viszont a szerző jól alkalmazta a hallucinációban rejlő eszköztárat: a történet során az olvasó végig kétkedik, hogy Susie valóságos-e vagy sem, az események megtörténnek-e vagy sem. Bár teljesen más a kettő, de kissé emlékeztetett Neal Shusterman Deep Challenger című könyvére.

Rövidsége ellenére a könyv nem bővelkedik túlzott izgalmakban, inkább az elmélkedésen, a gondolatokon van a hangsúly, akadtak figyelemfelkeltő példák:

„Nem tök jó, hogy a világ különösebb ok nélkül gyönyörű? Mintha a szépségnek saját titkos oka volna. Nincs szüksége emberi szemre, ami észreveszi. Csak tündökölni akar és hihetetlennek lenni.”

Másrészt próbálja bemutatni a skizofréniát, megértetni az olvasóval, hogy ezen a betegségen túl is van élet, meg lehet vele birkózni, és a környezetünkben élő emberek alkalmazkodnak hozzá. A tavon való átkelés lényegében az út, amelynek során Calvin tényként fogadja el, hogy a skizofrénia immáron a részévé vált. Mivel egy 182 oldalas könyvről beszélünk, nem kell nagy esettanulmányt várni, inkább csak belekap a dologba, és próbálja pozitív színben feltüntetni, hogy ettől a betegségtől csak nehezedik az élet, de nem dől össze a világ.

Sajnos a könyv vége csalódást keltő. Teljesen másra számítottam, valami többre, valami mélyebbre, és úgy érzem, hogy talán a szerző is úgy vélte, hogy mindenki másra gondol majd, és a megoldás a meglepetés erejével üt. De a befejezés fényében az odavezető út irreálisnak és totál hihetetlennek tűnik, és a karakterek józansága is erősen megkérdőjelezhető (Calvin még oké, de Susie? 17 évesen?). Hiába akar itt valami köteléket lefektetni Susie és Calvin között, annyira erőtlen és megalapozatlan, hogy csak értetlenséget szül.

Kázmér és Huba rajongóknak feltétlenül ajánlott, mert összességében jó olvasmány, és a végétől eltekintve kellemes perceket okozott.

Értékelés: 4/5
Borító: 3/5

Kiadó: Farrar, Straus and Giroux
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 182

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése