Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. július 31.

Beth Revis: A World Without You

Már nagyon be voltam sózva, hogy megjelenjen a könyv, és végre olvashassam. Egyrészt a téma nagyon csábító, és Beth Revis Across The Universe-trilógiáján nagyon jól szórakoztam.

Bo képes utazni az időben. Az erejét még nem tudja kontrollálni, ezért a Berkshire Akadémiára jár, egy speciális intézménybe, amit képességekkel bíró gyerekeknek tartanak fenn. Bót akkor éri súlyos csapás, amikor egy véletlen folytán a barátnőjét elveszíti a múltban. Hiába próbálkozik, az idő nem hagyja, hogy visszahozza Sofíát. De Bo nem adja fel.

Csakhogy Bo ezt képzeli. A valóságban Sofía nem tudott felülkerekedni a depresszióján, és öngyilkosságot követett el; Bo egy mentális betegek kezelésével foglalkozó központ lakója. És ez volt az egyik fő problémám a regénnyel. Nem ezt vártam. Sokkal jobb lett volna, ha az olvasó elbizonytalanodik olvasás közben, nem tudja, hogy Bo képessége igazi vagy sem, hogy amiket lát valóságosak-e vagy sem. Lásd Made You Up Francesca Zappiától. Ha abszolút nem tudtam volna, hatalmas arculcsapásként érhetett volna, hogy Bo valójában képzelődik, és visszatekintve egészen más élményként láttatta volna a történteket. De így, hogy az egész világosan kirajzolódik az első oldalaktól kezdve, milyen meglepetés marad? A fülszöveg lényegében összefoglalja az egész történetet.

Ettől függetlenül mindig érdekes egy eltérő gondolkodású karakter fejébe belelátni, és próbálni megérteni az észjárását, aminek az a pikantériája, hogy úgysem sikerül megérteni. Ez is okozott némi elégedetlenséget, nem kapott ívet az, ahogy Bo felismeri az igazságot. Ez nyilván nem egy könnyű folyamat, de a regény kissé hiteltelen struktúráját tekintve – alapvetően az akadémia működése nem volt éppenséggel realisztikus – egy érzékelhetően görbülő ív simán belefért volna. De itt Bo egy idő után a csőlátásával, a bemagyarázásokkal és az összeesküvés-elméletekkel idegesítővé válik, és hirtelen a végén világosodik meg valamennyire, amit aztán egy semmilyen levezetés zár le.

Neal Shusterman mesterien építette fel a saját sztoriját a Challenger Deepben, itt is hasonlóan kellett volna. Azért hozom fel példaként, mert A World Without You nagyon hajaz arra a könyvre – azon se lepődök meg, ha az szolgált inspirációként. Csak ott a főhős elméjében játszódó téveszme is élvezetesebb, míg itt egy idő után untatóan repetitív lesz. Bo sokszor ismétli önmagát, fogalmazza meg ugyanazokat a gondolatokat, és sokszor van leírva, ahogy az időfonalakkal bíbelődik.

A regény két nézőpontot tartalmaz, Bo mellett a húg,a Phoebe gondolatai között találhatjuk magunkat. Ő képviseli a realitást a történetben, és az ő szemén keresztül figyelhetjük meg Bót kívülről. Vagy legalábbis próbálhatnánk, mert a lényeges részek, amikor Bónak napok vagy hetek kiesnek az életéből, Phoebe szemszögéből sem láthatóak. Sokáig azt hittem, hogy az lesz a csavar, hogy Bónak több személyisége van, és egymást váltják, de nem. Igazából nem is lett számomra világos, hogy mi a baja (oké, nincs kőbe vésett diagnózis), mert elvileg szóba kerül, hogy dühkezelési problémái vannak meg akár veszélyes is lehet másokra, de ez nincs jelentősen mutatva.

A szándék jó, ami miatt Phoebe nézőpontot kapott a történetben, de a szála abszolút nem érdekes, és az egész könyvben magát sajnáltatja, hogy milyen rossz neki, hogy a szülei csak Bóval foglalkoznak, és neki prominens tanulónak kell lennie, nehogy csalódást okozzon nekik. Amiatt panaszkodik, hogy ha egy rakat pénzt elköltenek Bo kezelésére, akkor ő miért nem mehet el egy európai vakációra. Mert aztán ugyanaz a kategória a kettő, szerintem is. Az önzősége süt a lapokról, és nem tudom, mi volt ezzel a szerző célja. Tán sajnálnom kellett volna a lányt? Bocsánat, hogy nem ment. Pedig olyan szerencsétlen sorsa van szegénykének. Irónia.

A szerelmi szál és Bo Sofíával való kapcsolatának mélysége nem igazán jött át, valójában végig azon töprengtem, hogy a manóba tudott Sofía összejönni Bóval. Mélységes depresszióban abszolúte nem ezen jár az ember agya, másrészt Bo viselkedése annyira zavaros, hogy a kapcsolatukat még elképzelni is lehetetlen.

Annyival jobb lehetett volna ez a könyv! De kihagyott ziccer marad.

Értékelés: 3,5/5
Borító: 5/5

Kiadó: Razorbill
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 384

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése