Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2015. december 23.

My True Love Gave to Me: Twelve Holiday Stories

Itt a karácsony, és úgy gondoltam, megpróbálok kicsit hangulatba kerülni. Évek óta olyan meh, ez is lesz nap számomra, idén meg különösen. Mivel november közepén még húsz fok volt, teljesen le vagyok maradva időjárásilag, és most érzem úgy, mintha ősz vége lenne.

Mivel nyálas női irodalmat nem szerettem volna olvasni, így erre a novelláskötetre esett a választásom, ami mellett természetesen az is szólt, hogy általam kedvelt szerzők is publikálták benne karácsonyi írásaikat.

Rainbow Rowell: Midnights
Sztori: Egy fiú és egy lány szilveszter éjszakája több éven keresztül.
Egyszerre volt jó és rossz húzás Rainbow Rowell novelláját betenni kezdésnek. Annyira – jobb szó nincs rá – cuki ez a novella, hogy vigyorogva olvastam végig, és óriási hiányérzetem maradt a végén, hiszen most folytatódhatott volna igazán. Ez még csak a második próbálkozásom Rowellel, de értem, miért imádják, van egyfajta sajátos bája.
És, hogy miért rossz, hogy ez a történet a nyitás? Mert elhiteti az olvasóval, hogy a többi is ilyen szuper lesz, de közel sem, sőt…
Értékelés: 5/5

Ezután jött a borzadály.

Kelly Link: The Lady and the Fox
Sztori: Lány meglát egy férfit leskelődni az ablakban, és kimegy hozzá beszélgetni. Ez ismétlődik az elkövetkező években. A férfi mindig karácsonykor bukkan fel, és csak akkor, ha esik a hó.
Uh, ez a novella valami borzasztó volt. Unalmas, sótlan, száraz, ráadásul a családnév, Honeywell szerepelt benne vagy ötvenszer (ha valaki ezután olvassa, számolja már meg, légyszi.) Az egésznek se füle, se farka, nem is értettem, mit akart a szerző pontosan…
Értékelés: 1/5

Matt de la Pena: Angels in the Snow
Sztori: A srác macskaszittel a főnöke házában, a felső szomszédjának meg elromlik a vízvezetéke, és ezért átjár a sráchoz fürödni.
A srác nálam totál elvágta magát a hazudozással, úgyhogy nem tudtam mit kezdeni a nézőpontjával. Plusz nem értettem ezt a hirtelenjött vonzalmat.
Értékelés: 3/5

Jenny Han: Polaris is Where You'll Find Me
Sztori: Lányt örökbe fogadta a Mikulás, és most az Északi-sarkon él, és reménytelenül bele van esve az egyik manóba.
Nagyon díjazom az ötletet, érdekes és újszerű, és egyszerűen ebből több kell, és kész. Viszont annyira jellegtelen a lezárás, nem is értem, mit akart vele a szerző, egy random jelenet közben véget ér anélkül, hogy rájönnénk, ez a továbbiakban mit jelent.
Értékelés: 5/5

Stephanie Perkins: It's a Yuletide Miracle, Charlie Brown
Sztori: Lány szívességre akarja kérni a fenyőfaárus srácot, aki végül rásóz egy fát, amit felállítanak a lány otthonában.
Én imádom Stephanie Perkinst az eddigi munkássága alapján, de ebben az írásában nem sok mindent véltem felfedezni belőle, néha a dialógusban megcsillant, a srác aranyos volt, de ennyi. A hirtelen összeborulás számomra inkább szemforgatós pillanat volt, semmint romantikus.
Értékelés: 4/5

David Levithan: Your Temporary Santa
Sztori: Srác megkéri a pasiját, hogy a húga kedvéért legyen Mikulás.
Még nem olvastam semmi David Levithantól, de a főszereplőjének hangja nem is győzött meg, hogy most azonnal levadásszam valamelyik regény hosszúságú írását. Semmi nem fogott meg ebben a novellában. És mi ez a befejezés?
Értékelés: 1/5

Holly Black: Krampuslauf
Sztori: Ööö… lány találkozik a krampusz jelmezt viselő sráccal, majd partit rendez. Vagy valami ilyesmi.
Kreatív írás könyvben olvastam, hogy a novellákat alapvetően az különbözteti meg a regényektől, hogy törekedni kell a mondanivaló lényegre csupaszítására. Na most itt nincs normális történet, ellenben van egy csomó leírás (mert az aztán nagyon fontos, hogy takarít a főhős a partira), és volt ennek a novellának valami értelme is?
Értékelés: 1/5

Gayle Forman: What the Hell Have You Done, Sophie Roth?
Sztori: Sophie a fősulin sajtos-almás pitét eszik egy színesbőrű sráccal, és közben azon elmélkednek, mennyire kívülállóak.
Ezzel együtt az a tendencia áll, hogy Gayle Forman novellái nem jönnek be.
Értékelés: 3/5

Myra McEntire: Beer Buckets and Baby Jesus
Sztori: Srác bajkeverő, és hogy elkerülje a javítót a legutóbbi húzása miatt, közmunkát kell végeznie, egy előadás előkészületeiben segédkezik. Ahol persze ott a pásztor lánya, aki történetesen bejön a srácnak.
Bevallom, ezt annyira untam, hogy átlapoztam.
Értékelés: 1/5

Kiersten White: Welcome to Christmas, CA
Sztori: Lány el akar szabadulni Karácsony városkából, ám új szakács jelenik meg a színen, aki az ételeivel boldogságot csempész az emberek hétköznapjaiba.
Már kezdtem feladni a reményt, hogy lesz itten még jó novella. Innentől kezdve szerencsére 180 fokos fordulatnak lehettem szemtanúja. Telitalálat volt az ötlet az ételekkel, és végre ismét azt éreztem, hogy igen, így kell felépíteni egy novellát, volt története, kerete.
Értékelés: 5/5

Ally Carter: Star of Bethlehem
Sztori: Lány helyet cserél egy Hulda nevű lánnyal, eljátssza, hogy ő az, és közben megtalálja a boldogságot.
Az életben nem gondolná senki, hogy a cím mennyire beszédes, és sajnos bár összességében tetszett, ezáltal el is vesztett a történet. Nekem ez már az annyira hihetetlen kategória (meg maga a felütés is), hogy nem tudtam maradéktalanul élvezni.
Értékelés: 4/5

Laini Taylor: The Girl Who Woke the Dreamer
Sztori: Lány nem szívleli a kérőjét, így hát felébreszti az Álmodót, aki ajándékokkal lepi el.
Rowell erős nyitása után sikerült egy tökéletes novellával lezárni ezt a könyvet. Lebilincselő volt az a világ, amit a szerző megalkotott, és úgy érzem, ez a történet kibővítve is megállná a helyét, sőt, követelem, hogy legyen regény belőle.
Értékelés: 5/5

Az alapvető problémám ezzel a novelláskötettel, hogy a legtöbb írásnál úgy éreztem, nem feleltek meg a műfaj követelményeinek. Nem volt meg az ív, a csattanó vagy a mondanivaló, pedig ennek alapnak kéne lennie. A hangulatot sem mindig sikerült átadni, pedig Rowell hihetetlenül jól csinálta az elején, szinte arra vágytam, legyen már szilveszter.

A másik, amivel nem tudtam mit kezdeni, a pár órás romantika, hogy alig ismerik egymást, de már a másik szájában járnak. Nekem ez a nagyon nem kategória.

Összességében inkább a negatív felé hajlik a mérleg, de legalább akadt egy-két írás, ami tényleg kiemelkedő, és azokért már megérte magam átrágni a My True Love Gave to Me-n.

Értékelés: 3,5/5
Borító: 3/5

Kiadó: St. Martin’s Press
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 336

1 megjegyzés:

  1. 1-2 kivétellel nekem is ugyanez lett a verdikt. Laini Taylor könyvét én is akarom, bárcsak megírná! *-*

    VálaszTörlés