Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2015. december 25.

Sarah Dessen: Álom két keréken

Sarah Dessen összes magyarul megjelent könyvét olvastam és szerettem. Úgy dolgoz fel önismereti témákat, hogy elhiszem, hogy én is a karaktereihez hasonlóan tudom megoldani az életben felmerülő problémákat. Ugyanezt az élményt vártam el az Álom két kerékentől is.

Auden képtelen aludni. Akkor alakult ki ez nála, mikor a szülei egyre többet veszekedtek, és bár azóta elváltak, ez a szokása megmaradt. Úgy dönt, egy kis levegőváltozásra van szüksége, így a nyarat az apjánál tölti, akinek új felesége és gyereke van. De az elképzelt nyaralás nem úgy alakul, ahogy várja; az apja csak a könyvével törődik, a baba állandóan sír, és a mostohaanyja megkéri, hogy dolgozzon neki. Ám egy jó dolog is történik vele: megismerkedik Eli-jal, akivel éjszakánként küldetéseket teljesítenek, hogy bepótolják azokat az élményeket, amik az eddig kissé antiszociális Auden életéből kimaradtak.

El nem tudom mondani, mennyire bosszantott ez a könyv. Végig viszketett a tenyerem, és azon tűnődtem, hogy vajon mi ütött Dessenbe, hogy komolyan gondolta ezt. De az idegesítő elemektől eltekintve összességében is úgy éreztem, messze alulmúlta az eddig általam olvasott könyveit. Nézzük pontokba szedve, mitől akartam falnak menni.

Auden
Nem tudtam mit kezdeni ezzel a lánnyal. Én azt hittem, inszomniás, és ez szuperül hangzott. Felvetődtek bennem a kérdések: hogyan boldogul másnap fáradtan? Milyen módszerekkel próbál véget vetni neki? De mint kiderült, Auden nem inszomniás. Csak nem alszik, és kész, ő sem tudja, miért, és persze, hogy fennmaradjon, vedeli ezerrel a kávét az éjszaka közepén. Normális az ilyen? Nem. Ja tudom, kellett a nem létező cselekmény szempontjából, hogy éjjel császkálhasson Eli-jal. Természetesen Auden az éjszaka ébren töltött órákat bepótolandó egész nap alszik, délután 5-kor kel meg ilyenek. És ez MINDENKI SZERINT NORMÁLIS. Senkit nem zavar. Sem a szüleit, sem a mostohaanyját. Én páros lábbal rúgnám ki az ágyból, ha MINDEN NAPOT átalszik. És értitek, nekem mint olvasónak sajnálom kéne. Úristen, de sajnálom. Ha meg már a logikánál tartunk, sosem derül ki, hogy ezt mégis suli időben hogy kivitelezi. Azon sem problémázik senki, hogy a 18 éves lány (meg ugye fiatalabb korában is) ÉJJEL TÖK EGYEDÜL MÁSZKÁL AZ UTCÁN.

Aztán ott a könyv eleje, ami kicsapta a biztosítékot. Auden ugyebár szociálisan teljesen visszamaradott, pasija se volt soha, igazi barátai nincsenek, de megérkezése után hagyja, hogy egy srác, akivel két szót váltott, megkettyintse a dűne mögött. Utána meg annyira érdekli a dolog, hogy egyszer arra gondol, hogy ezt tán nem kellett volna (ráadásul eléggé úgy jött le, hogy szűz volt). Ez az egész totálisan inkonzisztens, semmit nem tett hozzá a történethez, de kit érdekel.

Auden szülei
Értem, hogy be kellett mutatni, mennyire önző és borzasztó szülei vannak Audennek, de ez már túl sok volt. Sok alatt azt értem, hogy az arcomat kapartam, ahányszor az apja vagy az anyja megszólalt. Talán csak azért az apját utáltam jobban, mert többet szerepelt. Van egy határ, amit nem kéne túllépni.

Pazarlás
Tudom, hogy Amerikában teljesen máshogy élnek, általában átsiklom ezen a dolgon, de ezt a könyvet végighüledeztem. Auden annyira unatkozik (ez a könyv vajon olyan dimenzióban játszódik, ahol nem létezik tévé meg internet?), hogy minden nap három-négy órákat kocsikázik. Persze ez sem zavar senkit. (Ja bocs, egyszer Auden megjegyzi, hogy parkol, mert nem akarja pazarolni a benzint.) Minden nap kávét meg pitét vesz a boltban, otthon meg minden éjjel kajáldába járt tanulni. És még kajacsata is van, hurrá!

Műkonfliktus
70%-nál következett be egy törés a könyvben, amikor megjelent egy addig csak említett karakter, és Auden érthetetlen módon csinált egy rükvercet. Az egész mintha csak azért kellett volna bele, hogy hosszabb lehessen a könyv, más értelmét nem látom.

A biciklis analógia
Addig rendben, hogy bringabolt van a környéken, de Auden már azelőtt bicikliket említ, mielőtt egyáltalán elmenne nyaralni. Aztán kissé sok lett nekem a nem számít, hogy leesel a bicikliről, amíg visszaszállsz motivációs szöveg, plusz az, hogy Auden megtanul biciklizni, és akkor ettől mindjárt másként látja a világot.

A cselekmény minimális, de a legnagyobb baj, hogy a karakterek nem képesek a hátukon elvinni a könyvet. Audennel nem tudtam mit kezdeni, a lányok teljesen egyformák voltak, Eli pedig semmilyen, üres, lélektelen. Közte és Auden között nulla kémia, a szerelmi szálat csak nyugtáztam, hogy van. A vége illeszkedik az egész könyvhöz, nincs extázis, csak egy összefoglalós levezetés marad, és az elvesztegetett idő tudata.

Persze megvolt a szokásos tanmese arról, hogy nem kell az embereket beskatulyázni egy kategóriába, de ez kissé ellentmondásos, ha olyan főszereplőnk van, mint Auden.

Ha Sarah Dessent akartok olvasni, ehelyett inkább a Figyelj rám!-ot ajánlom, ez sajnos nálam közepesnél többre nem futja.

Értékelés: 3/5
Borító: 4/5

Eredeti cím:  Along for the Ride
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 390
Fordította: Benedek Dorottya

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése