Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. június 15.

Kate Karyus Quinn: Down with the Shine

A májusi angol nyelvű megjelenésekből a Down with the Shine érdekelt a legjobban. Azonnal neki is láttam, amikor végre sikerült beszereznem.

Lennie Cash súlyos poggyászként hordozza magával bűnöző apjától megörökölt vezetéknevét. Nem számít, hogy az apját egy évtizede nem látta, azt sem tudja, merre jár, az emberek megbélyegzik, és a legrosszabbat feltételezik róla. Az egyetlen barátnőjét, Darylt pár hónappal korábban elrabolták és feldarabolták; mindenki Lennie-t hibáztatja, de főleg Daryl ikertestvére, Smith. Lennie úgy dönt, teljesíti Daryl egyik vágyát, és a nagybátyjai különleges piájával felszerelkezve betoppan Michaela híres-neves bulijára. A családjuk egy különös szokásról nevezetes, koccintás közben kívánságokat garantálnak azoknak, akik kérik. Lennie ugyanígy tesz, csak azt nem tudja, hogy különleges erővel bír, és a kívánságok valóra válnak. Elszabadul a káosz.

Kate Karyus Quinnek eddig három könyve jelent meg, és csak a debütáló művét, az Another Little Piece-t nem olvastam (akartam, de pechemre meggyőztek a kritikák, hogy nem kéne). A jövőben ki fogom köszörülni a csorbát, és ezentúl figyelemmel követem a szerző munkásságát. Kedvelem azokat az írókat, akik elrugaszkodnak a sablontól, és valami egészen egyedit, hihetetlent alkotnak, még akkor is, ha a különcségüknek nem lesz mindenki rajongója. A (Don’t You) Forget About Me után úgy gondolom, a Down with the Shine is megosztó olvasmány lesz.

Az eleje, amikor Daryl gyilkossága van terítéken, aztán Lennie berobbanása a buliba, és a valóra vált kívánságok horrorszerű, sötét tónust festenek – persze YA mértékkel. Ehhez társul némi kínos úristen, most mi lesz érzés, mikor Lennie szembesül az igazsággal. Azzal, amit tudtán kívül elkövetett, igazat adott mindazoknak, akik a vezetékneve miatt diszkriminálták, megerősítette, hogy ugyanolyan szörnyeteg, mint az apja.

A kívánságok néha nem pontosan úgy válnak valóra, ahogy azt szeretnék. Így fordulhat elő, hogy Smith, aki azt kívánta, bárcsak láthatná Lennie-t szenvedni, a kívánságnak köszönhetően azt az ellenállhatatlan késztetést érzi, hogy fognia kell Lennie kezét (Lennie azt mondta konkrétan, hogy foghatja a kezét egészen a pokolig). Ebben az a bökkenő, hogy ha egyszer megfogja, többé nem is ereszti. A duó feladata sztornózni a történteket, de a kívánságoknak megvannak a saját szabályai, és nem lehet csak úgy egyszerűen visszacsinálni mindent, mert a legjobb esetben az érintettek megőrülnek, a legrosszabb esetben meghalnak.

Michaela, a házigazda azt kívánja, hogy a buli sose érjen véget azoknak, akik reggelig szórakoznak. A garantált kívánság nem engedi a meghívottaknak elhagyni a házat. Lennie és Smith visszatérnek a buli színhelyére, hogy kimenekítsék Lennie barátját, Larryt. Abban a pillanatban, ahogy a két főszereplő belép a házba, történik egy stílusváltás, és az egész történet komikus színezetet ölt, végül egy bizarr, de élvezhető kutyulék sül ki az egészből. A ház olyan, mint egy őrültek háza valami elcseszett horrorparódiából. A részeg tinik a legnagyobb ökörségeket akarták maguknak, és ahogy ennek újabb és újabb demonstrációjába szaladnak Lenniék, úgy kezd egyre nyilvánvalóbbá válni, hogy a szerzőnek elgurult a gyógyszere. Az egyik srácnak vasheréi lettek, egy másik vonzó öregemberré vált, egy lány Pöttöm Pannává zsugorodott, vannak, akik összenőttek. Amin az orromon prüszköltem volna ki a kólát, ha olvasás közben kólát ittam volna, az a Zinkowski nevű srác újonnan szerzett képessége volt: az érintésével Cheetossá tudja változtatni az embereket. Nem mismásolja el a szerző, még haláleset is történik, de ez annyira kész volt, hogy azóta is emésztem. Ez példa arra, hogy a szerzőnek ez a munkája sem lesz elfogadott azok számára, akik helyből rásütik a Cheetos dologra mekkora baromság, és mennyire nem illik a könyvbe.

Az események nagyon rövid időszakot ölelnek fel, két napot, de az igencsak pörgős két nap, ami a könyvet letehetetlenné teszi. Viszont a szerelmi szál nagyon kilógott a történetből. Smith érzelmei egyik pillanatról a másikra változnak meg, hiába van belebegtetve, hogy már korábban is vonzódtak Lennie-vel egymáshoz. Lennie álmodozós-szerelmes gondolatai sehogy sem passzoltak az események sodrába, és eléggé kizökkentettek. Lennie és Daryl barátságát sem sikerült körüljárni, amit azért nem bántam, mert Daryl idegesített, és félelmetesen ostoba volt.

Cash apu megjelenésekor a sztori ismét durvább hangvételt ölt, és a kiderülő dolgok izgalmasan töltik ki a Lennie életében tátongó lyukakat, és egy érdekes világot skiccelnek fel, amit ugyan nincs idő kibontani, de ez nem baj, mert ettől valahogy sötét mesévé változik az egész. A vége is hozzátesz ehhez, és szép keretet ad a történetnek.

A lényeg, hogy ez egy irtó fura könyv, kell egy bizonyos beállítottság és elszálltság ahhoz, hogy az ember élvezni tudja, nálam telibe talált. Ahányszor eszembe jutnak a Cheetos jelenetek, röhögni tudnék.

Értékelés: 5/5
Borító: 5/5

Kiadó: HarperTeen
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 355

2 megjegyzés:

  1. Omg, Cheetos. :D Nagyon furán hangzik, szerintem nyárra betervezem. :D

    VálaszTörlés
  2. Az szuper, kíváncsi vagyok, mennyire akaszt ki. :D

    VálaszTörlés