Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. július 16.

Victoria Schwab: This Savage Song

Nincs mit szépíteni, Victoria Schwab az írásmesterség istennője. Minden könyve egyedi, különleges, kreatív és letehetetlen, képtelen csalódást okozni.

Kate már a sokadik iskolából rúgatja ki magát, hogy elérje a célját: hazatérni az apjához. A város veszélyes, erőszakból manifesztálódott szörnyek uralják. Az északi és déli részt határ szeli ketté, az egyik fél Henry Flynn fennhatósága alá tartozik, aki a különleges alakulatával vadássza a szörnyeket, míg a Harker által kormányzott részben az emberek hatalmas összeget fizetnek a biztonság illúziójáért. August a szörnyek egyike, egy Sunai, aki mindenáron ember szeretne lenni. A Flynnek elküldik Augustot Kate iskolájába, hogy megfigyelje az ellenség lányát. Kate felfigyel az egyre gyanúsabban viselkedő fiúra, és leleplezi a titkát. 

Hosszasan áradozhatnék arról, hogy Victoria Schwab mekkora zseni, milyen csodálatosan műveli a szavakat, és milyen izgalmasan tud elvezetni egy történetet, de ez már annyira evidens, hogy semmi értelmét nem látom az ismétlésnek. A This Savage Songban legjobban a hangulat fogott meg: zsigeri, sötét, komor, mocskos, véres; elhagyott, szeméttel teledobált sikátorok képe jelent meg előttem. És most mondok egy elképesztőt! Én ezt az egész könyvet egy animeként képzelem el, még a karakterek is rajzolt figuraként élnek a fejemben, sok vörös, fekete, szürke és barna szín egyvelegét társítom hozzá. Ez egészen újszerű élmény volt számomra.

A világfelépítés magja valami iszonyatosan bejövős. Az emberek által elkövetett erőszakból születnek a szörnyek – a gyarló ember az önkontroll elvesztésével büntetésként hozza magára a bajt –, és az árnyaik különálló életet élnek. Három szörnytípus különböztethető meg: vannak a Corsaik, akik ösztönszerű lények, a Malchaik, akik vámpírszerűek, és a legerősebbek a Sunaik, akik embereknek néznek ki, de ők a legveszélyesebbek, a legnagyobb erőszak szülöttei, tehát egyben a legritkábbak is. Micsoda oximoron, hogy a szörny August ember szeretne lenni, és inkább meghalna, mint hogy a sötét oldala még egyszer előkerüljön.

“Corsai, Corsai, tooth and claw,
Shadow and bone will eat you raw.
Malchai, Malchai, sharp and sly,
Smile and bite and drink you dry.”
“Sunai, Sunai, eyes like coal,
Sing you a song and steal your soul.”

(Gyerekdal)

A világfelépítésről nem árulnék el többet, mert ez a történet mély vízbe dobással kezdődik. Nincs szájbarágás, a világ vázlatos összefoglalása, hanem a dialógusokból és eseményekből ismertetnek meg a szabályok és törvényszerűségek, a karakterek. Én pont ezt a fajta történetmesélését kedvelem, amikor nem vagyok elhelyezve a történetben, hanem nekem kell elhelyezkednem és alkalmazkodnom.

Bevallom, az elején döcögősen indult a könyvvel kapcsolatunk, mert tetszett-tetszett, de valahogy mégsem tudott berántani. Ugyanis a karakterekkel nem jöttem ki túl jól, lássuk be, elég klisések. Van a lázadó lány, aki apuci figyelmére és büszkeségére vágyik, és ezért csőlátással szemléli a világot, és van a meg nem értett fiú, aki megváltoztathatatlan természetével hadakozik. Két teljesen más dolgot képviselnek, másban hisznek, és ellentétes oldalon állnak – a könyvet alapból modern Rómeó és Júlia sztoriként reklámozzák. Kate eléggé idegesített azzal, hogy mindenáron ugyanolyan akar lenni, mint az apja, mintha nem lenne saját személyisége, csak utánozni akar valakit, aki erősnek tűnik, mert ettől ő is erős lesz. Augustban viszont érzelmesen sikerült érzékeltetni, ahogy önmagát és a helyét keresi. Mindketten megvilágosodnak a saját démonjaikkal kapcsolatban a regény végére. Továbbra is August maradt a kedvencem; képes letenni az önáltatásról és elfogadja, hogy ő az, ami a DNS-ébe van írva, és ezen nem változtathat, de megpróbálhatja felhasználni a másságát arra, hogy jót tegyen, hiszen végső soron mindenkit a tettei határoznak meg. 

 A V.E. Schwab verzió borítója

Akkor sikerült beszippantani a történetnek, amikor a közös cél párossá kovácsolta őket. A fülszöveg elég sokat elárul a történetből, konkrétan a felét össze is foglalja, ekkor gyullad be az izgalom szikrája. Ki kell emelni, hogy a Vicious után itt sincs romantika – ami a Young Adult műfajban igencsak nagy szó. A sztori nem ölel fel hosszú időt, és Kate és August nem lesznek kifejezetten barátok, de sugárzik a köztük feszülő erős kapocs, ami összeköti őket. Úgy érzem, benne van annak a lehetősége, hogy a folytatásban már összejöhetnek, a végén van egy jelenet, ami nem mond ki semmi nyilvánvalót, de mégis lappang benne valami, amire lehet építkezni, ha Schwab úgy döntene, hogy szerelembe taszítja a főszereplő párost.   Attól kezdve, hogy Kate és August kénytelenek együttműködni, rendkívül mozgalmas akcióregénnyé burjánzik a történet, csak kapkodtam a fejem, ahogy főhőseink feszültnél feszültebb helyzetekbe keveredtek. Jöttek a fordulatok, robbantak a titkok – noha voltak már sejtéseim az út folyamán, és igaznak is bizonyultak –, és elakadt a lélegzetem is. A lezárás még mindezt betetőzte, szabályszerűen beleborzongtam az utolsó jelenetekbe. Szerencsére olyan befejezéssel van dolgunk, ami ezt az adott szakaszt lezárta, de egyben nyitott is, hiszen a szétzilálódott város problémái nem oldódtak meg, hanem tovább fokozódtak, mégsem brutális cliffhangert kapunk, de egyúttal kicsusszan a szánkon egy „Azt a …!” felkiáltás. Na most ezt jól megfogalmaztam!

A Monsters of Verity kétrészes lesz (bár remélem nem úgy, mint az Archívum, ami olyan, amihez pont nagyon kéne egy harmadik rész, de még mindig nem akar elkészülni), és már alig várom, hogy olvashassam.  Egy gyönyörű címünk már van: Our Dark Duet. Megöl a kíváncsiság, ahhoz milyen csodálatos borítót álmodnak meg, mert ezt imádom.

Értékelés: 5/5
Borító: 5/5

Sorozat: Monsters of Verity #1
Kiadó: Greenwillow Books
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 464

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése