Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2014. augusztus 26.

Almost Human 1. évad

Az Almost Human sztorija azonnal megfogott, amikor először hallottam róla. A sci-fi közeg miatt érdekelt volna, de amint kiderült számomra, hogy ez egy teljes mértékben heti ügyekre építkező sorozat, minimális átívelő szállal, azonnal le is húztam a néznivaló listámról. 

Az egy kaptafára íródott nyomozós sorozatokat kerülöm, mint a pestist. Annyit láttam már, hogy semmi újat nem tudnak nyújtani. Jogosan felmerülhet a kérdés: akkor mégis minek álltál neki? Igazából nagyon prózai és buta oka van. A Viasat 3 olyan klassz kis promókat dobott össze hozzá, hogy berántott, és adtam egy esélyt neki.


Az Almost Human a Fox csatornán ment egy évadon, azaz 13 epizódon át 2013 novemberétől kezdve. A sztori az, hogy 2048-ra a tudomány és a technológia olyan szintű fejlődésen ment keresztül, hogy a bűnözés 400%-kal megnövekedett. Ennek megelőzésére a rendőrségen új programot vezettek be: minden emberi nyomozóhoz egy élethű külsejű androidot rendelnek.

Kennex nyomozó egy elbaltázott akció után kómába kerül. Eltelik 17 hónap, és egyszercsak magához tér, és újra szolgálatba áll. Kennex nem hajlandó maga mellé fogadni egy MX-43-as robotot, úgyhogy végül egy más típusú android lesz a partnere, egy a DRN szériából, amiket leselejteztek, mert lelkileg túl labilisak voltak. Ez a robot nem olyan, mint az MX-ek, hanem úgy viselkedik, mint egy ember, és neki még neve is van, ő Dorian.

Nem mondom, hogy megbántam a döntést, de igazam volt akkor, mikor a szerkezeti felépítése miatt elvetettem a sorozatot legelőször. Az Almost Human teljes mértékben egy nyomozós sorozat a jövőbe interpretálva. Érdekességét az adja, hogy nem hagyományos esetekkel foglalkozik, hanem a jövő technológiáját térképezi fel. Akit érdekel a robotika és a technológia, annak mindenképpen érdemes egy pillantást vetnie a sorozatra, hátha berántja.

A sorozat erőssége mindenképpen ebben rejlik. Olyan, mint az Én, a robot, kevésbé grandiózusabb megvalósításban. A látványra ugyanakkor nem lehet panasz, tévés szinten remekül fest az egész, simán hozza egy jól kinéző, de azért alacsonyabb költségvetésből készült mozifilm szintjét. A legkisebb részletekre is ügyeltek, nekem például nagyon tetszett a sárga szalag a rendőrségi kordonon. És nemcsak a gyakran használt díszletekben mutatkozik meg a jövő, hanem minden egyes külső helyszínen, a városról mutatott nagytotálok kifejezetten jól néznek ki.


Nyomozós sorozatokat nézhetünk abban az esetben, ha megkedveljük a szereplőket. Az Almost Humanben a karakterizáció nem túl erős. Leginkább a Kennex és Dorian közti bromance viszi el a hátán a sorozatot, de én ezt kevésnek éreztem. Az arányokat lehetett volna kicsit jobban az irányukba dönteni. Ráadásul a sorozat nem az eredeti sorrendben került adásba, és bár én így néztem, el tudom képzelni, hogy mennyire zavaró lehetett azoknak, akik erről nem tudtak. A pilot után azonnal a nyolcadik epizód következett, és a másodiknak szánt rész csak az ötödik alkalommal került adásba. Úgyhogy mindenképpen a helyes sorrendben nézzétek meg, mert csak így lehet nyomon követni Kennex és Dorian illetve Kennex és Star kapcsolatának fejlődését. A főpároson kívül, még a technikus Mackenzie Crook szállított vicces pillanatokat. Valerie Star nyomozó mindössze Kennex potenciális szerelmi szálának jelöltjeként funkcionált, és nem igazán kapott kibontakozási lehetőséget. Minka Kelly csupán kedvesen mosolygott, és szépségével vonzotta a tekintetet, de Kennex és Dorian között sokkal jobban ki lett dolgozva a kémia, mint Star és Kennex között. A főnök és az antipatikus munkatárs eléggé sematikus karakterek, csak lézengenek a történetben.

A rosszul megválasztott arányok a heti ügy és az átívelő szál révén is megmutatkoznak. Egy hangsúlyosabb átívelő szál jót tett volna a sorozatnak (ámbár még feltűnőbben zavaróak lettek volna a FOX utasítására össze-vissza sorrendben leadott részek). A végére a részek iparkodtak, és összeszedték magukat, több olyan szálat is felvezettek, amik meghozták az érdeklődésemet. Nagyon izgatott, hogy mi van a Fal túloldalán, de ezt már nem fogjuk megtudni, ugyanis a Fox elkaszálta a sorozatot.

A műfaj kedvelőinek az Almost Human kellemes szórakozást nyújthat, változatos heti esetekkel, megspékelve egy kis humorral, szép képi világgal.

Helyes sorrend: 1×01, 1×08, 1×06, 1×10, 1×02, 1×03, 1×04, 1×05, 1×09, 1×07, 1×11, 1×12, 1×13
Értékelés: 3/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése