Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2015. február 17.

Natalie C. Parker: Beware The Wild

A közösség legfontosabb szabálya: óvakodj a láptól! A láp veszélyes, emberek tűnnek el benne, súlyos rejtély övezi. Csábító misztikumot ígért ez a könyv, tehát olvasnom kellett.

Sterling egy kocsi motorháztetején ülve várja, hogy hőn szeretett bátyja, Phineas visszatérjen a lápból, amit kerítés zár el a lakott területektől. Ijesztő mendemondák keringenek róla, amikben Sterling sosem hitt. De megváltozik a véleménye, mikor a bátyja dühében megszegi a szabályt, és berohan a fák közé. Ezután furcsa dolog történik, ami csak Sterlingre nincs hatással. A városban mindenki elfelejti, hogy Phineas valaha is létezett. A helyét a lápból felbukkanó lány, Lenora May veszi át. Sterling teljesen kiborul, és csak az hoz számára némi megkönnyebbülést, hogy a fiú, Heath, akivel majdnem randizott kilencedikben, ugyanabban a cipőben jár, mint ő. Sterling elhatározza, hogy bármi áron visszaszerzi a bátyját.

A történet Sterling és Phineas szoros kapcsolatán alapul, ami nekem bevallom, már-már túlságosan ragaszkodónak tűnt Sterling részéről. Az egész összetűzésük oka az, hogy Sterling önző, és nem akarja, hogy a bátyja elmenjen egyetemre, mert nem tud nélküle élni. Emiatt anorexiás lesz, bár nem azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet, csak annyira rosszul érzi magát a gondolattól, hogy képtelen enni. A bátyja veszekedik vele a megváltozott étkezési szokásai miatt, és ennek eredményeként viharzik el a tiltott területre.

Szerintem, ha Sterling igazán szereti a bátyját, akkor nem így viselkedik, hanem örül a bátyja boldogságának, hogy azon az úton halad, amit elképzelt magának. Hiszen attól, hogy nem találkoznak mindennap, a kapcsolattartásra számos alternatíva létezik. Persze azt is megértem, hogy emiatt borús hangulatba kerül, hiszen egyedül marad, és nem lesz ott az az ember, akire mindig számíthat. De ott vannak a barátnői, úgyhogy nem hiszem, hogy ekkora drámai változást jelentene a bátyja elköltözése. Ez most nem azt jelenti, hogy a helyében nem akadnék ki, mert nyilván de, meg iszonyatosan rosszul esne, és fájna. Mégis lenyelném a békát, és nem veszekednék a bátyámmal meg érzelmileg zsarolnám, hogy jaj, milyen rossz lesz nekem, ha magamra hagy.

Az anorexia ennek kapcsán kerül elő, az érzelmi zsarolás eszköze. Egy tinilány hisztijének tudom be igazából, még ha nem is szándékosan csinálja. Maga a karakter nem is foglalkozik vele, inkább csak a barátai és a családja neheztelésén keresztül közvetítődik a probléma. Fölösleges volt ezt a sürgető témát belecsempészni ilyen lebutított formában a könyvbe, simán működhetett volna a történet nélküle is. Később előkerül a könyvben más formában, ami indokolná a létjogosultságát, de úgy gondolom, hogy lehetett volna valami kevésbé komolyabbhoz nyúlni.

Persze Sterling viselkedésének megvan a jogos oka: őt és a bátyját az apjuk verte kiskorukban, és mindig Phineas védte meg a lányt, ezért képtelen elengedni. Így érthető, de mégis, az anorexiával karöltve túlzásnak éreztem az egészet már az első oldalaktól kezdve.

Kényelmes megoldásként Sterling egykori kiszemeltje, Heath is elvesztett valakit hasonló módon. A srác korábban egyik napról a másikra dobta a lányt, pedig már majdnem jártak. Azért nem szólt hozzá többé, mert súlyos letargiába esett, hogy senki sem hisz neki. A közös tapasztalat jó alapként szolgálhatott volna a romantikának, de itt rögtön ugrunk a „Minden meg van bocsátva” „Akkor randizzunk” részhez. Jelen körülmények között az ember fejében semmi más nem jár, csak a randizás. Mert hát mi más lehetne fontosabb, ha eltűnik a bátyánk, és egy vadidegen lány átveszi a helyét? Naná, hogy a smacizás! És ennyi. A könyv korai fázisában Sterling és Heath összejönnek, és együtt vannak. Szokatlan megoldás, de még elfogadható lenne egyfajta ellenpólusaként a veszteségnek, hogy a hányattatások ellenére azért jutnak még örömteli pillanatok. Csakhogy ez a páros rém unalmas, és szemernyi kémia sincs közöttük. Ami, hogy kifejező legyek: nem jó.

A történet remekül indul Phineas eltűnésével, és Lenora May felbukkanásával. Bíztam benne, hogy hozza végig ezt a szintet, de a szerelmi szál beírása után sajnos már nem tudott megfelelni az elvárásaimnak. A karaktereket nem kedveltem meg különösebben, és olyan egetrengető fordulatok sem voltak.

A regényt mindenképpen a misztikum része adja el. A saját törvények szerint működő élő-lélegző láp annyira bizarr és kellemesen idegborzoló, hogy feldobja az amúgy jellegtelen könyvet. Mondjuk akadnak benne furcsaságok, amiken azért felvontam a szemöldököm: a mágikus cseresznye és barack sorsdöntő használata (a barack túlkombinálása már kicsit sok volt), és őszintén szólva az embergátorokat (emberi aligátorokat) nem igazán vette be a gyomrom. Mármint embergátor, tényleg? Még így leírni is rossz. Mivel a misztikus lápot tartom a regény erősségének, úgy vélem, több időt is eltölthettünk volna itt a titokzatos Fisher társaságában vagy csak úgy egyszerűen az atmoszférában.

A szerző a hangulatfestés mellett jól alkalmazza a testvéri kapcsolatok szembeállítását. Bemutatja, hova vezet a túlzott ragaszkodás, és, hogy a szerettünk érdekeit kell néznünk, hogy megtapasztalhassa azt, amire a szíve vágyik. Tágabb értelmezésben másféle kapcsolatra is vonatkoztathatjuk ezt. Egyszer minden szoros kapcsolat meglazul, és nekünk meg kell tanulnunk elengednünk az illetőt, ha menni akar. Az ő döntésén múlik, hogy visszatalál-e hozzánk.

Ez egy közepes könyv, de a misztikum miatt érdemes egyszeri elolvasásra. Az is mellette szól, hogy végre egy történet, ami nem sorozat (legalábbis egyelőre).

Értékelés: 3,5/5
Borító: 5/5

Kiadó: HarperTeen
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 336

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése