Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2013. augusztus 26.

Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény

Eredetileg sosem szándékoztam elolvasni ezt a könyvet a témája miatt. Valószínűleg az én szegénységi bizonyítványom, de ha meglátom azokat a szavakat, hogy világháború meg diktatúra meg áldozatok, szinte ki tudnék futni a világból. Úgy kerülöm ezt a témát, mint a pestist, mert rosszul esik. Néhány szó, de mégis annyi negatív jelentéstartalommal bírnak, amitől egyszerűen rosszul leszek, és nem bírom elviselni.

Ily ártatlan lélek volnék én, aki egyszerűen nem tudja felfogni ép ésszel, hogy milyen teremtmények az emberek. Hogy mit tettek a múltban. Vagy mit tesznek most. Akár a leghétköznapibb tetteikben megnyilvánul a gonoszságuk. Pedig mind egyformák vagyunk, és mégis ott ártunk a másiknak, ahol csak tudunk, és saját önös érdekeink vezérelnek, időnként egészen felfoghatatlan. Csak azt tudom kérdezni, hogy MIÉRT? Miért és hogyan voltak képesek erre? Miért, és hogyan képesek erre most is? De ismételgethetem újra és újra, akkor sem lesznek válaszok, soha. Pusztán ilyen az emberi természet. Hogy visszakanyarodjak a lényegre, végül is csak azért olvastam el az Árnyalatnyi reményt, mert szembejött velem a könyvtárban. És ha egy szépséges könyvet találok a kezemben (nem is értem hogyan, valahogy odakeveredett a könyvtári polcról), akkor nem tudom otthagyni. Persze fel kellett magam készíteni lelkiekben.

A történetről annyit, hogy Linát, az édesanyját és az öccsét az éjszaka közepén elhurcolják az otthonukból, és egy vagonba zárják őket sok más emberrel összezsúfolva, hogy elszállítsák őket egy munkatáborba. Gondolom, nagyon nem kell részletezni, hogy mi történik ezután.

Azt hiszem, az volt a szerencsém, hogy sokkal kevésbé volt nyomasztó a könyv, mint vártam. Emlékszem, amikor Orwelltől az 1984-et olvastam, úgy terpeszkedett a gombóc a torkomba, mintha valaki a nyakamat szorongatná, és nem kapnék levegőt, olyan nyomasztó súllyal nehezedtek rám az olvasottak. Mindez társítva azzal, hogy valós eseményeken alapul, és nem csak fikció, elképzelt világ, a legrosszabb elképzeléseket hozta ki belőlem. Persze Orwell könyve teljesen más kategória, vétek lenne egy kalap alá venni a kettőt, de YA könyvnek is sikerült már kikészítenie. És ismétlem, ez igazából megtörtént! Tehát ebben a tekintetben pozitívan csalódtam, mert bár a történtek rátelepednek az ember mellkasára, és összetörik olvasás közben a szíve, mégsem lettem tőle olyan depressziós, mint amire számítottam. Mondjuk ez talán nem is csoda, hiszen ez egy ifjúsági könyv, így a szerző valószínűleg nem is akartam a témát olyan vehemensen tálalni, csak épp annyira, hogy ennek a korosztálynak megfelelő legyen, és hasson rájuk, nyilván mélyebben, mint egy felnőtt olvasóra.

Szerintem azért nem éreztem a vállamon a mázsás súlyt, mert kicsit olyan leírásszerűek voltak a borzalmak. Lina mindig elmondta, hogy ki halt meg, meg hogyan, részletesen körülírta a látottakat, de hiányzott a rettegése, hogy bármikor meghalhatnak, hogy mi lesz. Lina egy erős női karakter, de a gyerekessége és az ebből adódó naivitás érződik a lapokon, mintha nem fogná fel a helyzet súlyosságát, annak ellenére, hogy átlátja a dolgokat, bármily ellentétesen hangzik mindez. Vagy csak a reménybe való kapaszkodás, ami miatt elmaradt ez az egész nyomasztó jelleg, mert Linának egy percig nem fordult meg a fejében, hogy meghalnak. Ezt megfelelően egészítették ki a flashback jelenetek, amelyek kellően megadták a kontrasztot, hogy milyen volt az az időszak, mikor még minden rendben ment, ugyanakkor segített megérteni, hogy Lináéknak miért kell elszenvedniük azt, amit. Lena öccse is egy küzdőszellem, úgyhogy tényleg lehet abban valami, amit az előbb írtam, a sziklaszilárd elhatározásuk, hogy túléljék, hogy belekapaszkodnak a legkisebb reménysugárba is, tükröződik a lapokon, és hiába van ott az a sok borzalom, mi is hiszünk benne, hogy sikerülni fog.

Azért romantika is akad, bár nem túl sok, én viszont még így is feleslegesnek éreztem. Bár Lina is megkérdezi magától, hogy normális körülmények között egymásra találtak volna, szóval ez nem is a gyengéd érzelmekről szól, hanem a támaszról, egymás megsegítéséről, a túlélésről közösen, mert ebben a nehéz helyzetben is kell valaki, akinek a szeretet osztogathatják. Szerény véleményem szerint ezt erős barátsággal is megoldhatták volna, mint ahogy sikerült kovácsolni egy összetartó közösséget, akik együtt ünnepelték a karácsonyt meg Lina szülinapját is.

Tulajdonképpen ugyanoda tudok kilyukadni, ahova belevágtam, megemészthetetlen, hogy ez valaha valóság volt, és túlélni ezt a kegyetlenséget sok éven át, maga a csoda. Ehhez tényleg rendkívüli akaraterő és személyiség kell, máshogy nem lehet.

Értékelés: 5/5
Borító: 5/5

Eredeti cím: Between Shades of Gray
Kiadó: Maxim
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 351
Fordította: Szűr-Szabó Katalin

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése