Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. április 21.

Sarah Addison Allen: Édes élet

Sarah Addison Allen könyveiről már sok jót hallottam, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy elolvassak egyet különleges történetei közül. Most viszont megtört a jég.

Josie 27 évesen jóval idősebb édesanyjával él, a napjai abból állnak, hogy az asszony kedvére tesz. Az élete sivár és céltalan, az egyetlen boldogságot számára a gardróbjában felhalmozott édességkészlet jelenti, egy falatnyi csokoládéval csempész örömet a napjába. Ám egy nap a gardróbot elfoglalja Della, a feslett nő, aki a durva pasija elől lépett le. Della jelenléte alapjaiban változtatja meg Josie életét.

Miután befejeztem a könyvet, az első kérdésem az volt: miért nem olvastam én ezt korábban? Vagy egyáltalán bármit Sarah Addison Allentől? Annyira kellemes hangulatú, bájos és édes történet ez, hogy kedvem támadt volna közben felfalni egy csokitortát. Bánatomra pont nem volt itthon. Josie édesség imádata csak úgy csorgott le a lapokról, ahogy felelevenítette a szerző előttem az ízeket, illatokat, megjelenítette a puszta vágyat, amit Josie érez.

Josie-ban az tetszett, hogy nem az ideális, elvárt nő képét testesíti meg, a sok édességtől nem nádszálkarcsú. Mégis gyönyörűnek van végig címkézve a könyvben, de én ezt a gyönyörűt végig úgy éreztem, hogy nem feltétlen külsőre szép, hanem inkább a kisugárzásában. Ezt Jake reakciója alá is támasztja, ő semmit nem érzékelt abból, amit Adam, akinek megtetszik a lány.

A romantika pont a megfelelő keretek között mozog, nagyon szerettem Josie és Adam párosáról olvasni. A kedvenc jelenetem mindenképpen a hóemberépítés, hát milyen édes már, hogy egy 34 éves férfi hóemberépítésre csábít egy 27 éves nőt az éjszaka közepén?

Amin kissé meglepődtem, hogy a történetnek igazából két főszereplője van, és a történet két szálon fut, amik menet közben összefonódnak, és hozzájárulnak mindkét karakter könyv végi beteljesüléséhez. A másik karakter, Chloe egy megcsalást igyekszik feldolgozni, nem tudja eldönteni, hogy megbocsásson-e vagy sem hűtlen barátjának, Jake-nek. De igazából nem is a megcsaláson van a hangsúly, hanem azon, hogy hol van Chloe helye az életben.

Azt hiszem több regényt kéne olvasnom a mágikus realizmus műfajában, hiszen lássuk be, a különös események nem igényelnek magyarázatot, csak megtörténnek, és ezt az olvasó zokszó nélkül elfogadja. Chloe képességének ötlete egyszerűen zseniális! Képzeljük el, hogy életünk folyamán olyan könyvek bukkannak fel, amire vágyunk, és ha elakadunk, vagy problémába ütközünk, mindig jön egy könyv, ami segíteni akar rátalálni a válaszra. Szavakba sem lehet önteni, mennyire irigykedtem Chloe-ra, és nyilván ezzel minden könyvmoly társam így van. Már csak olvasni és elképzelni is annyira jó volt!

Az Édes élet célkitűzése, hogy mindkét nő felfedezze önmagát – tudatosan vagy tudattalan –; a gardróbban rejtőző Della a háttérben megbújva okosan mozgatja a szálakat, irányítja a sorsukat, hogy mindez végbemehessen.

Maga a szöveg is kifejezetten megnyerő, erőteljes és szép hasonlatok, gördülékeny stílus jellemzi, és tényleg, ahogy az egész visszaadja ezt az édességet, a bájosságot, az elismerésre méltó.

Az egyetlen problémám az olykor túlzottan szappanoperás elemekkel volt. Van ez a toposz, ami szerepet kap ebben a könyvben, és én már ki nem állhatom. Meglepődést szító fordulatként szeretne szolgálni, de már annyiraannyiraannyira elcsépelt, hogy tikkel tőle a szemem, ahányszor csak alkalmazzák  valahol. Arról nem beszélve, hogy semmivel nem tesz többet a történethez, és a végén konkrétan az olvasó képzeletére bízza a megoldást.

De ez az egyetlen szemöldökráncolós húzás csak minimálisan von le a könyv élvezeti értékéből. Egy nagyon szerethető regényről van szó tehát, és borítékolható, hogy a közeljövőben sorra veszem az írónő többi művét is.

Értékelés: 5/5
Borító: 4/5

Eredeti cím: Sugar Queen
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 296
Fordította: Szakál Gertrúd

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is tetszett :) Már jó rég olvastam, de télen újra kézbe veszem :)

    VálaszTörlés