Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. május 16.

V. E. Schwab: Vicious

Amikor anno megtudtam, hogy Victoria Schwab szerencsét próbál a felnőtt irodalomban, egyszerre tartottam a hírtől és örültem meg neki. Szárnypróbálgatása, a Vicious már az első pár oldal után belopta magát a szívembe. Pedig annyira más minden téren, mint az Archívum-sorozat.

Victor és Eli szobatársak voltak az egyetemen. Eli az egyik órájára az EO-k (különleges képességű emberek) létrejöttének folyamatát kutatta pusztán elméleti szinten, ám Victor elkezdte adni alá a lovat, hogy mi lenne, ha a gyakorlatban is igazolnák. És megtették. Azóta eltelt tíz év; Victor és Eli ellenségek. Most Victor kiszabadul a börtönből, ahová Eli juttatta, és minden vágya, hogy bosszút álljon. Tervének végrehajtásában a cellatársa és egy 13 éves kislány lesz segítségére.

Fangirl üzemmód ON: Úristen, én annyiranagyondeszörnyen imádtam ezt a könyvet! Mindenkinek olvasnia kell, aki imádja a szupererőket! Fangirl üzemmód OFF.

A témaválasztással sikerült belenyúlni a tutiba. Gyengéim a különleges képességek. Már sokszor gondolkoztam azon, milyen erőm lenne, ha választhatnék. Milyen praktikus lenne, ha tudnék teleportálni, és nem kéne buszoznom, hanem egy szempillantás ott teremhetek bárhol, ahol akarok. Ha eljuthatnák a világ nevezetes pontjaira ingyen és bérmentve. Másrészt milyen klassz lenne, ha a tűzgyújtás képességével rendelkeznék, sosem fáznék többé. Vagy ha megszabadulhatnék a fájdalomtól, ahogy Victor teszi, és megszabadíthatnék tőle másokat is.

 A Vicious több szempontból sem szokványos. Egyrészt manapság kötelező eleme minden történetnek médiumtól függetlenül, hogy tartalmazzon szerelmi szálat, itt viszont nincs, még egy halovány írmagja sem. A másik különcség, ami még ennél is fontosabb, hogy a két főszereplő, Victor és Eli is antihősök, a különbség köztük annyi, hogy az egyik jobban, mint a másik. Ennek érzékeltetését Schwab rendkívül precízen oldja meg.

A történet két szálon fut, a jelenben és a múltban. A két idősíkon antihős párosunk tagjai eltérő szerepekben tetszelegnek, és a történet előrehaladtával hull le róluk a lepel, hogy talán mégsem pontosan olyanok, amilyennek kezdeti megnyilvánulásaik alapján véltük őket. Az egyetemen még Victor egyfajta szociopataként mutatkozik meg, magába forduló, embertársai nem izgatják, hűvösen figyeli a körülötte pörgő világot. Vele ellentétben Eli népszerű, a társasági élet középpontja, és komoly párkapcsolata van. Victor azért barátkozik vele, mert a felszín alatt lát valami rejtett sötétséget, amivel talán Eli sincs tisztában.

A jelenben Schwab elhiteti velünk, hogy ezek a leosztott szerepek továbbra is fennállnak, Victor a gonosz, Eli a hős, ám ahogy egyre jobban feltárulnak a múlt kiváltotta ok-okozati összefüggések és a jelenben történő események mozgatórugói, úgy gyúl fel az olvasó feje felett a képregényes buborékban az égő. Mert talán tévedés történt. Ha választani kell két rossz között, hogy melyik a „jó”, akkor nem biztos, hogy Eli lesz a helyes válasz. És tényleg, számos tett jelzi azt, hogy mindez igaz lehet; az, ahogy Victor befogadja az út szélén az esőben csámborgó kislányt, ahogy engedi neki, hogy megtartsa a kutyát.

Schwab remekül dolgozta össze a múltat és a jelent, a sztori a gyakori váltások ellenére is gördülékenyen lendül előre, és áll össze kerek egésszé. Noha akadnak kiszámítható momentumok (például elég nyilvánvaló, hogy Eli megvilágosodását milyen történés motiválja), egy remekül és izgalmasan megírt könyv a végtermék. Nagyon szerettem azokat a részeket, amikor Victor és Eli az EO képességek létrehozásával kísérletezett, libabőrös atmoszférát teremtett, és egy az egyben azt a feelinget hordozta, amit Az egyenesen át címú film. A szerző azt is brilliánsan érzékelteti, ahogy egy legjobb barátság irigységből a darabjaira hullik, és a barátokból ősellenségek lesznek.

Az elbeszélő módot és a történetet áthatja egyfajta meseszerűség. Ilyen elem például a két karakter mindent vagy semmit szembenállása, a bosszúhoz való mániákus ragaszkodás, Eli durva Isten komplexusa, ami a kiválasztottak közé sorolja, és ürügyet szolgáltat a cselekedeteire, és ezt az érzetet növeli még Mitch átka, ami plusz adaléka a történetnek, bár nem kerül különösebb kifejtésre.

Érdekes a karakterek leosztása, hiszen két szembenálló team van (Amerika Kapitány és Vasember, haha), és az a helyzet állt fenn, hogy a Victor csapatában megforduló karaktereket kedveltem, míg az Eli-éban játszókat nem.

A történet hatásos befejezést kapott, és míg a kiszabott célok megvalósultak, maradtak olyan kérdések, amikre szívesen választ kapnék, például, hogy mit kezdenek a kislánnyal. És bár a kötet önállóként is megállja a helyét, és minden igényt kielégít, szerencsére már készül a folytatás, és bizakodom, hogy minél előbb megjelenhet.

Ajánlom ezt a könyvet minden Archívum rajongónak, és azoknak, akik szeretik a szuperhősöket, mert ez egy kiváló olvasmány a témában.

Értékelés: 5/5
Borító: 4/5

Sorozat: Vicious #1
Kiadó: Tor
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 364

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése