Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. november 7.

Michael Kun - Susan Mullen: We Are Still Tornadoes

Egy fiú és egy lány barátsága a 80-as években, zenei utalásokkal? Eleanor és Parkot vártam – levélformátumban.

Cath és Scott ötéves koruk óta legjobb barátok, egymással szemben nőttek fel. Most az érettségi után viszont különválnak útjaik: Cath fősulin folytatja a tanulmányait, míg Scott otthon marad, és az apja ruhaboltjában kezd el dolgozni. Levélben kommunikálnak, osztják meg egymással bánatukat és örömüket, és a külön töltött idő során szerzett élmények révén kettejük kapcsolata is megváltozik.

A helyzet az, hogy én tényleg valami Rainbow Rowell hangulatú, Eleanor és Park szintű regényt vártam. Bárcsak ne tettem volna! Utánanéztem a szerzőknek, és mindketten ügyvédek(!). Most nagyon gonosz leszek, de ez van, e tény visszaköszön a lapokról, ugyanis éppen annyira sótlan és modoros a narráció. Azért is játszódik 1982-83-ban a történet, mert az 50 felett járó szerzők a saját főiskolás éveiket vetették papírra, csak hogy ez körülbelül annyira érdekes, mint amikor nagymamáink mesélnek „bezzeg a mi időnkben” felkiáltással.

A levélformátumot szeretem, de itt több okból sem működött. Sokszor erőltetettnek éreztem az írást. A levélben újfent meg lett beszélve, amit korábban személyesen/telefonon is megdumáltak. Fontos jelenetekből még így is kimaradtunk, és a leglényegesebb dolog pont nem jött át, de erre később még visszatérek. Zavaróan repetitív a szöveg, akadtak dolgok, amiket többször is megismételtek, és „poénokat” is többször végigrágtak, ráadásul a sok utószó is elcsépelt lett úgy a harmadik alkalom után (és kb. minden levél végén volt.) Azt sem nagyon tudom elképzelni, hogy valaki képes legyen megírni egy egyszavas levelet, és elbattyogni vele a postára, hogy az x nap múlva megérkezzen a címzetthez.

 E stílusban esély sem volt arra, hogy a mellékszereplőket jobban megismerjük, Cath és Scott pedig végig közömbös maradt számomra, nem volt meg köztük a kémia. Scottot egy fokkal jobban bírtam, mert „humoros” volt, de muszáj idézőjelbe tennem, mert végig olyan érzésem volt, hogy nem maga a karakter humoros, hanem csak annak van megírva, és tudom, hogy annak kéne találnom, de nem megy.

Egy hétköznapi történetről beszélünk, ami túlságosan a mindennapokra emlékeztet, ezért hellyel-közzel untam, és a karaktereket is unalmasnak tartottam. Igen, megint gonosz vagyok, de annyira érződött, hogy mennyire távol állnak már a szerzők ettől a korosztálytól. Pedig próbálták megkeseríteni a karakterek érzelmi életét, akadt itt minden: családi drámák, gyász, szakítások, új kapcsolatok, de a felvetett problémák mégsem tudtak színt vinni a regénybe.

Több fontos felnövés témát is feszeget a könyv: a családtól való elszakadást, az önálló döntésmeghozatal első lépéseit illetve azt a bizonytalanságot, amikor az ember gyerek is meg már nem is, és nem tudja, hogy a jövő mit tartogat. Cath és Scott sorsát párhuzamba állítja: a lány a helyes, a várt úton van, míg a fiú olyan helyzetbe került, ahonnan nem tudja, hova tovább. Ezért megpróbál azzal foglalkozni, amit szeret: a zenével.

A 80-as évek hangulatot elsősorban a zenei utalások hozták, amivel annyi bajom volt, hogy sok mindent előadóról és címről nem ismertem fel, így semmit sem jelentettek. Ebből a szempontból talán érdemes egy lejátszási listát bekészíteni a könyv mellé. Scott dalszövegei is felbukkannak a szövegben, töredelmesen bevallom, volt, amelyiket csak átfutottam.

A legnagyobb csalódást viszont az összecsapott, légbőlkapott befejezés okozta. A fülszövegből kiderül, hogy Cath és Scott kapcsolata változáson esik át, és a romantika is képbe kerül, és én arra számítottam, hogy a külön töltött egy évben egy szépen ábrázolt kapcsolatfejlődést kapunk.

De nem. Ebben a könyvben a főhősök végig barátok, bár sok háttértörténetet nem kapunk a barátságukról, inkább csak a jelen eseményeit. Nincs semmi konkrét jele a levelekben, hogy egyikük ennél többet érez a másiknál. Semmi kétértelmű szöveg, metafora, anagramma, akármi, csak jelentéktelen utalások, hogy mindketten jól kinézőnek tartják a másikat, Cath nem bírja Scott barátnőjét meg ilyenek, semmi konkrétum. És ez baromira hiányzott az egészből, emiatt totál hihetetlen és lelombozó a regény vége.

A címet sem értem, elmagyarázzák, hogy mi ez, de hogy ennek mi köze a szereplőkhöz, a kapcsolatukhoz meg a történethez? Semmi, de jól hangzik.

Értékelés: 3,5/5
Borító: 5/5

Kiadó: St. Martin’s Griffin
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 304

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése