Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2017. május 18.

Charlie N. Holmberg: A papírmágus

A GABO kiadó friss megjelenése nem szokványos mágiából építkezik, az újdonság varázsa pedig mindig eléggé motiváló ok, hogy kíváncsi legyek egy regényre.

Fülszöveg: Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják – de hát mi haszna a papírnak egyáltalán?
Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét.

A papírmágus és én abszolút guilty pleasure puszipajtásokként köszöntünk el egymástól. Magyarán tök jól belemerültem a sztoriba, és kellemes élményként könyvelem el, de ez a könyv nemes egyszerűséggel nem jó. Egyáltalán nem.

De nem akarok senkit sem lelombozni, úgyhogy két részre szedem a véleményemet. Először hadd sorakoztassam fel a pozitív tulajdonságait.

A papírmágia
Romantikus, rózsaszín szemüveges hozzáállással megközelítvén a papírmágiának egyszerűen bája van, mintha egy tündéri fodros szoknya lenne, ami minden mozdulatnál kecsesen libben egyet. (Azt a, micsoda hasonlat!) Önmagában a hajtogatásnak van egy varázslatos aurája, ahogy egyetlen papírból élőlények és tárgyak sora elevenedik meg. Régen imádtam űzni az origamit, és a könyv nosztalgikus hangulatba ringatott.
Továbbá érdekes a mágia bázisa, hogy a varázslások különböző anyagokhoz kötődnek, bár csak apró morzsákat potyogtat a könyv. Eleve a kiinduló szituáció kiváló, hogy Cenynak le kell mondania az álmáról, és olyan anyag mellett kell elköteleznie magát, amit kevésre tart (aztán persze megváltozik a véleménye).

A tanár-diák kapcsolat
Gyengém a tanár-diák kapcsolat romantikus vonatkozásban, noha itt egyelőre még nem sok érdemleges történik. Ceonyról nem sok mindent tudunk meg azonkívül, hogy szeret főzni, de Emery egy összetett, kellemes karakter.

A felbukkanó ötletek
Például nagyon tetszett, hogy a papírmágusok több réteg papírból álló élőlényeket tudnak készíteni, amik úgy cselekszenek, mintha igaziak lennének (lehet Köményt nem szeretni?). Ceony szíven keresztül megtett útja, a különböző érzelmi állapotokkal való találkozása is érdekes. 


És akkor következzenek azok az ismerős pontok, amikben a történet megbukott:

A papírmágia
Bármennyire is ötletes, ha jobban belegondolunk, az egész papírmágiának nem sok értelme van, és nem is célszerű. Mire jó az, hogy ha mágiát akarsz gyakorolni, akkor előtte hetekig kell valamit hajtogatnod, minden darabot precízen, különben nem is fog működni? Végig az járt a fejemben (főleg, hogy akadtak ilyen szituációk), hogy még elképzelni is nevetséges, amikor veszélybe kerülsz, pár másodpercnyi reakcióidőd van, és nekiállsz hajtogatni, hogy megvédd magad. Abszurd. Ráadásul a papír nem praktikus anyag, hiszen pillanatok alatt tönkremegy, mint ahogy a történetben nem egyszer megesik.

A tanár-diák kapcsolat
 A regény annyira kidolgozatlan, hogy a kapcsolatuk nincs felépítve, így nem érteni, hogy Ceony miért cselekszik úgy, ahogy, és a férfi a könyv végén miért reagál úgy, ahogy. (Egy-egy csontként odavetett mondat a motiváció, de ez közel sem elég). Ráadásul az egész történet Emery körül forog, mintha ő lenne az atyaúristen, és ezzel Ceonyt teljesen alárendelt női státuszba szorítja. Folyamatosan főz a pasira, takarít utána, mert ugye ez egy nő dolga, és minden gondolata a férfi megmentésén jár, mert… miért is? Mert ismeri egy hete?


A világfelépítés
Mert nincs? Az égadta világon semmit nem tudunk a mágiarendszerről, a társadalomban betöltött szerepükről, és egyáltalán arról, mi az a menet, amit Ceony a könyv felétől kezdve lenyom. Ezzel szemben viszont fontos részletes leírásokban ecsetelni, hogy készül a kaja.

A történetvezetés
Mivel trilógiáról beszélünk, a szerző nem gondolta úgy, hogy illene az olvasó elé valami koherens történetet vágni. Konkrétan a könyv felétől kezdve az egész egy látomásfolyam, amiben Emery háttértörténetét ismerjük meg, de a konkrét eseményekhez nem kapcsolódik szorosan, és ha kihagytam volna a fél könyvet, sem vesztettem volna sokat a főszál tekintetében. A végén viszont még csak egy fordulat sem akadt, hiszen abban a pillanatban tudható volt, hogy mi lesz a bonyodalom feloldása, hogy Ceony elindult a házból. Így viszont olyan, mintha egy fél könyvet olvastam volna, és összességében sem érződik a regény egy trilógia első részének, hanem inkább egy félbehagyott könyvnek. Rövid idő alatt játszódik, és Ceony konkrétan semmit nem haladt a kitűzött célja felé.

Mint láthatjátok, éppen abban gyenge a regény, amiben erős is. Összességében a negatívumok többet nyomnak a latban, és erősen jelzik, hogy bizony, A papírmáguson bőven lehetett volna még dolgozni. Ettől függetlenül mégis megtaláltam benne azt, ami miatt nem zavartak annyira a hiányosságai, mint egy hasonszőrű könyvnél éreztem volna.

Értékelés: 3,5/5
Borító: 5/5

Eredeti cím:  The Paper Magician
Sorozat: A papírmágus trilógia #1
Kiadó: GABO
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 240
Fordította: Márton Zsófia

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése