Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. február 16.

Amy Engel: The Book of Ivy

Van egy ilyen projektem, hogy YA fronton áthámozom magam az engem érdeklő műfajokon belüli populáris könyveken, nem törődve azzal, hogy a fülszöveg alapján nem érzek semmi késztetést az olvasásra. Mindezt azért, hogy képben legyek, plusz tán okkal érdeklik a közönséget. Ez is ilyen könyv volt a disztópiák között, és ráadásul magas pontszáma is van a Goodreadsen.

A 16 éveseknek elrendezett házasságot kell kötniük, hogy aztán teljesítsék kötelességüket: fenn kell tartaniuk a populációt. Ivy nagyapja, aki részt vett a város megalapításában, a szabadság eszméjét hirdette, ám a hatalom végül a Lattimerek kezében kötött ki, akik a korlátokat szorgalmazzák, mert csak így lehet megőrizni a társadalom egységét. Ivy apjának az a célja, hogy megragadja az irányítást, hogy felrúgja a rendszert, és a tervének kivitelezésében nagy szerepet szán Ivynak. Az a lány feladata, hogy újdonsült férje kegyeibe férkőzzön, belülről előkészítse a terepet a hatalomátvételre, és az akció végén ölje meg a fiút. Ám ahogy Ivy egyre jobban megismeri Bishopot, rájön, hogy ez nem is lesz olyan egyszerű…

Nem hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni ez a könyv. (És akkor belegondolok, hogy nem is nagyon akartam elolvasni…) Alig tudtam letenni, konkrétan két etapban nyomtam le. Tény, hogy nem egy akciódús regény ez, és a világfelépítés sem a precizitásáról híres. Tény, hogy a történetet nem az eredetiség bűvészkalapjából húzták elő, és érződött rajta más bestseller regények hatása (hogy csak kettőt említsek: A beavatott, Delírium), de még az áthallások ellenére is piszkosul élveztem. Hiába agyonhasznált disztópiás klisé például az expozíció: a ceremónia, mely teljesen megváltoztatja a karakter életét, valahogy mégsem tudom megunni.

A világfelépítés alapja, hogy egykoron háborúk dúltak, és az elmenekülő emberek új életet kezdtek Westfallban, amit kerítéssel zártak körbe. Senki sem tudja, hogy mi van a kerítésen túl, és ennek majd a későbbiekben lesz nagy szerepe. A lakosság békéjét az elrendezett házasság szolgálja; két városrészből párosítanak össze lányokat és fiúkat a személyiségjegyeik alapján. Mivel az atombombák következtében a földek radioaktív sugárzást szenvedtek el, minden gyermekáldást nagy becsben tartanak. Ivy és a családja szerint igazságtalanság, hogy nem házasodhatnak az emberek szabadon, és az is, hogy élelem és innivaló nélkül kiteszik a kerítésen túlra azokat, akik bűnt követnek el. Látható, hogy nem túl eredeti az alap, amire a történet építkezik, de az összképet tekintve nekem tetszett, és megesz a kíváncsiság, hogy ebben a történetben mi lesz a kerítésen túl.

A Book of Ivy legerősebb része mindenképpen a romantika. Egyrészt *dobpergés* nincs szerelmi háromszög! Még most sem hiszem el, hogy leírom, hiszen a jelenség manapság olyan ritka, mint víz a sivatagban. Ivy és Bishop először idegenekként léteznek egymás mellett a házasságukban, majd szép lassan összecsiszolódnak. Ivy érzéseket kezd el táplálni a srác iránt, és egyúttal kezdi megkérdőjelezni azokat az állításokat, amiket az apja belévert. Bishop korántsem az a srác, aki megérdemelné a halált, épp ellenkezőleg… Már-már túlzottan és bosszantóan tökéletes. Egyetlen tettét leszámítva, ami meg pont a másik véglet, és ettől esett is a szememben, de összességében kedveltem, és nagyra becsültem benne, hogy várt Ivyra. Az a fajta lassú romantika bontja ki a szirmait ebben a történetben, amit imádok, és annyira jó volt olvasni! Valószínűleg nem is tetszett volna ennyire a regény, ha a romantika nincs ilyen jól megírva. Ezt figyelmeztetésnek szánom, valószínűleg, ha a szerelmi szál felejtős, a többi is az lesz.

Egy ideig nem lehet eldönteni, hogy mégis kinek a nézetei igazak: Ivy apjáé vagy Lattimer elnöké? Vagy csak az apja és a nővére kihasználja Ivyt? Egyáltalán vannak helyes nézetek, tényleg minden fekete vagy fehér? És ha vannak is, olyan drasztikus eszközökkel kell megpróbálni tenni ellenük, ahogy Ivy apja tenné? Vajon hogyan tud a lány dönteni egy ilyet lehetetlen helyzetben? Kit választ: a családját vagy a fiút, akit szeret?

Nagyon tetszett, hogy mekkora jelentősége volt a történet egy pontján előkerülő kutyaharapásnak, amit először Callie hozott fel, majd egy másik kontextusban, teljesen új jelentésben került elő, ezzel reflektálva a feljebb említett vívódásra.

A vége meglepett. Az történt, amire számítottam, hogy történni fog, de nem egészen így, és bár egészen jól meg lett magyarázva, miért kellett ennek így lennie, azért nem mondom, hogy egyetértettem Ivy döntésével.

És most nagyon-nagyon érdekel, hogy mi lesz ezek után.

Értékelés: 5/5
Borító: 4/5

Sorozat: The Book of Ivy #1
Kiadó: Entangled: Teen
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 282

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése