Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. október 6.

Jeanne Ryan: Idegpálya

Évekkel ezelőtt már szemeztem ezzel a könyvvel, de nem voltak épp pozitívak az értékelései. Most, hogy film készült belőle Emma Roberts és Dave Franco főszereplésével, ismét terítékre került.

Fülszöveg: Amikor a kissé visszahúzódó Vee egyszer csak belecsöppen egy interneten követhető bátorságpróba-játékba, hirtelen azzal szembesül, hogy a névtelen irányítók mindent tudnak róla. Olyan nyereményekkel kecsegtetik, melyek után az EzVagyokÉn oldalán vágyakozott, majd a számára tökéletes pasival, a dögös Iannel szervezik egy csapatba. Először jó mókának tűnik a dolog – a rajongók buzdítására egyre kockázatosabb feladatokat hajtanak végre, egyre értékesebb jutalmakért. De az események komoly fordulatot vesznek.

Ez egy igazán jó könyv volt. Abból a szempontból, hogy mindenkinek a kezébe nyomnám példamutatásként, hogy olvassa el, és így NE viselkedjen, ahogy Vee. Pedig a lány szimpatikusnak tűnik az elején. Tipikus YA főhős: penészvirág a népszerű barátnője árnyékában, aki egy helyes fiú után ácsingózik. Olyan lány, akinek csak szurkolni lehet, hogy sikerüljön elérnie a történet végére, amit szeretne. Az író még meg is támogatja ezt a karakterképet azzal, hogy Vee sminkesként a háttérben, értitek, a háttérben dolgozik egy darab munkálatain, és a babérokat a színészek aratják le, nem ő.

Aztán Vee belekeveredik a MERSZ nevű játékba, aminek az a lényege, hogy különböző nyereményekért valami idióta feladatot kell teljesíteni. Első körben Vee-nek a fejére kell öntenie egy pohár vizet egy nyilvános helyen, és valami cikis kommentárral kell megtoldania. És csak úgy heccből megteszi, aztán jönnek az újabb és újabb feladatok, és mindig igazolja magának, miért kell igent mondania, míg végül teljesen belegabalyodik ebbe az ördögi körforgásba.

A könyv legszánalmasabb része, hogy mindez a társadalmi helyzet fokmérőjeként szolgáló, ám egyébként haszontalan tárgyak birtokba sajátításáért történik. Olyan fontos dolgokért, amik nélkül nem lehet élni: menő telefon, drága cipő, ami manapság is elég sok ember életcéljaként szolgál. Mert kéthavonta új telefon meg márkás csuka az aztán létszükséglet. Azt hiszem, mindent elárultam azzal kapcsolatban hogy vélekedem erről a témáról, és az ilyen emberekről; értelemszerűen Vee-vel sem tudtam mit kezdeni, egy ostoba, anyagias kis liba. A halál adná ki magát prostituáltak, a büszkeségem többet ér!

Vee nem létező kedvelhetőségét az is tovább rontotta, hogy mint az óvodában, félpercenként változtatja, hogy éppen kibe szerelmes. A könyv elején még Matthew a minden, és az amúgy nem éppen patyolattiszta srác miatt rág be a legjobb barátnőjére, akit egyébként undorítóan irigyel is (milyen barátnő az ilyen?) Aztán három órával később elhangzik Vee szájából, hogy Matthew már történelem, mert itt van a MERSZ partnere, a szexi Ian, akivel pár órás ismeretség után dúl az instalove, ja mert hogy egyébként az egész cselekmény vagy három napot ölel fel. Nem elég, hogy Vee önmagától sötét, de Ian még rátesz egy lapáttal; ahányszor a lányban megcsillanna az értelem halovány szikrája, Ian mindig kioltja belőle, hiszen a saját önző érdekei vezérlik. Kedves 15 évesek! Azért remélem, nem követitek Vee példáját, aki simán elfurikázik egy vadidegen sráccal, mert ha jól rémlik, már a 4 éves gyerekeknek is megtanítják, hogy ezt nem szabad.

Azért fontos elolvasni ezt a könyvet, mert meg kell érteni, hogy nem érdemes feláldozni magunkból egy darabot azért, hogy haszontalan tárgyak határozzák meg, mennyit érünk. Egy telefon nem hoz boldogságot az életünkbe. És azért is fontos, hogy lássuk, hogyan nem szabad használni az internetet, hogyan nem szabad mindenféle információt megosztani magunkról, amikhez bárki hozzáférhet. Számomra még mindig megdöbbentő, hogy emberek miket el nem árulnak magukról, milyen képeket posztolnak, és bele se gondolnak abba, hogy később visszaüthet, mert IQ gyökkettő az intelligenciájuk. Az a szomorú, amikor az ember konstatálja, hogy a rokonai és a barátai is ilyenek. Vee folyamatosan azon értetlenkedik, hogy a MERSZ hogyan szerez tudomást az ügyeiről, amikor a közösségin éli az életét. Ja, hogy azt onnan fel lehet használni? Erre még nem sikerült rájönnöd, kicsi Vee?

Az író jobban rátenyerelhetett volna ennek az üzenetnek a közvetítésére, mint ahogy tette. A könyv olvastatta magát, de mivel nem áll másból, csak a feladatok teljesítéséből, egy idő után ellaposodik, lévén nem voltak túl izgalmasak, a végére pedig nekem már kifejezetten banálissá vált. (És az a fordulat, te jó ég, szörnyű volt!) De már a prológus is „érdekes”: felrúgja a történetmesélés alapvető szabályát, és egy olyan karakter ténykedését mutatja be, aki sosem kerül elő a cselekményben, azt sem tudjuk kicsoda, hogy mit csinált, és hogy mi lett a sorsa. Ilyennel sem találkoztam még. Az is nagyon furcsa, amikor kiderül, hogy Vee miért van szobafogságban, a szülők viselkedése érthetetlen és irreális, és annak fényében, amit a motivációról megtudunk, még értelmetlen is.


A könyv elolvasása után megnéztem a trailert is, az alapgondolaton kívül semmi köze nincs az alapanyaghoz. És jobb is ez így, ígéretesebbnek tűnik. Mindenesetre kíváncsi vagyok, mit érezhet az író, mikor azzal a hozzáállással adaptálják a könyvét, hogy az eredetinél tudnak ők sokkal jobbak, és ezért rá sem lehet ismerni, hogy miből lett az, ami.

Értékelés: 3/5
Borító: 5/5

Eredeti cím: Nerve
Kiadó: GABO
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 300
Fordította: Lacza Katalin

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése