Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. október 23.

Dan Wells: The Hollow City

A héten egyik kedvenc íróm, Dan Wells, akinek többek között a fantasztikus John Cleaver sorozatot köszönhetjük, Magyarországon járt. Távol élő vidéki lévén nem volt lehetőségem eljutni a rendezvényre, de gondoltam, az író tiszteletére az egyik régóta olvasni vágyott könyvével kezdem a hetet. Méghozzá ezúttal egy felnőtteknek szóló regénnyel.

Michael a kórházban tér magához. Nem tudja, hogy került oda, és mi történt vele, az utolsó két hét kiesik az emlékezetéből. Korábban depresszióval és szorongásos problémával kezelték, ezúttal skizofréniát diagnosztizálnak nála, ugyanis egyfolytában paranoiásan viselkedik, és az őt üldöző arctalan emberekről hadovál. Közben a városban rejtélyes gyilkosságok történnek, az áldozatok arcát lenyúzzák.

Óriási elvárásokkal álltam neki a könyvnek, kíváncsi voltam Dan Wells mit tud alkotni akkor, ha nem fiatalok bizalmát kell elnyernie. Ezzel az élménnyel gazdagodva kicsit sajnálom, hogy inkább a YA irodalmat preferálja, mert éppen annyira fantasztikusan és kreatívan tud írni felnőtteknek is. Atyaég, hogy én mennyire imádtam a The Hollow Cityt!

A központi téma Michael skizofréniája. Wells hihetetlenül jól adja át az olvasó számára a betegséget, és a vele járó tüneteket. Mindezt E/1-ben teszi, tehát benne ragadunk a főszereplő fejében, és esély sincs eldönteni, hogy akkor most Michael tényleg skizofrén-e vagy sem, amit lát azokból mi igaz, és mi nem. Nagyon erősen van ez a zavarodottság írásilag megtámogatva, hagy jeleket, de közel sem egyértelműeket. Például egy esetben nyilvánvaló volt számomra, hogy egy személyt csak hallucinál, de úgy vezeti fel, hogy kettőre vonatkoztatható, és nem lehet eldönteni, hogy melyik lesz az. Nagyon tetszett ez a skizofrénia uralta rész, hiszen jómagam is teljesen elvesztettem a fonalat – főleg a prológus tudatában –, aztán amikor meggyőztem magam, hogy jól gondolom a dolgot, Wells csavart egyet rajta, és megint összezavarodtam. Csomó kérdés motoszkált az én fejemben és Michaelében is. Kik azok az arctalan emberek? Miért látja őket Michael? Hogy jön a sorozatgyilkos a képbe? Vajon Michael az? Nem, nem lehet. Vagy mégis? És akkor még ott van a Hollow City rejtélye is. Létező hely vagy sem? Vagy ez csak metafora az elméjére? Michael próbálja megfejteni, mi történt vele abban a két hétben, amire nem emlékszik, és ez jóval több, mint amire számít.

Végül szintet ugrott a sztori, és olyan komplex, messzire nyúló vizekre evezett, amit az égvilágon senki nem tudna kitalálni a könyv elején. Nagyon tetszett az ötlet, a kivitelezés, az új elemek, és annyira izgalmasan van megírva az egész, hogy majdnem lerágtam az összes körmömet.

És a vége! Huh. A végét nagyon hatásosnak találtam, hiszen lett, ami lett végül, és Michael ebben az állapotban érte el a boldogságot, azért ez elég durva.

Annak, aki hozzám hasonlóan Imádja az írót, lelkesen ajánlom ezt a regényét is, mert igen, annyira jó! Mind a pszichológiai, mind a thriller aspektusa. Nagyon várom már a következő felnőtt írását, az Extreme Makeovert is, ami novemberben fog megjelenni.

Értékelés: 5/5
Borító: 4/5

Kiadó: Tor Books
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 336

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése