Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2015. június 13.

Borítómustra: Made You Up

Nem a külső számít, hanem a belső – ez könyveknél hatványozottan fontos. De! Ismerjük azt az érzést, mikor meglátunk egy csodálatos borítót, és ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy a magunkénak tudhassuk? Hogy levegyük a polcról, és bágyadt vigyorral nézegessük, hogy milyen szép? És ez a gyönyörűség csakis a miénk? Ilyenkor senkit sem érdekel, mit takar a belső, pont.

A könyvnél a borító a legfontosabb, az hívja fel a figyelmünket arra, hogy érdeklődni kezdjünk a történet iránt, hogy elolvassuk a fülszöveget. Ha nem fog meg minket a fülszöveg, a borító akkor is cselesen rávehet arra, hogy megvegyük a könyvet. Nálam ez még akkor is jelentkezik, amikor az angol ebookok között válogatok, holott ebookban aztán annyira mindegy, milyen a külcsín, mikor úgysem foghatom a kezembe, és mégis. Kéne alapítani egy Anonim Könyvborítófüggők Klubját, sok tagja lenne, azt hiszem.

De vajon mit takarnak a borítók? Mit közvetítenek az olvasónak? Hogyan hatnak ránk, és mit ragadnak ki a történetből? A Borítómustra egy rovatféleség lesz, ahol időnként kiválasztok egy-egy borítót, és próbálom kicsit értelmezni, amit látok rajta. Jó móka lesz!

A mostani áldozatom Francesca Zappia Made You Up című könyve – tegnap fejeztem be, imádtam –, aminek a borítója szerelem volt első látásra. A borító miatt határoztam el, hogy nem érdekel, miről szól, én elolvasom, és kész. Nagyon sok gyönyörű grafikával találkozom, de ez még azok közül is kiemelkedik, talán az esőhöz való vonzalmam miatt, vagy mert imádom a türkizt, nem tudom, de nem tudok betelni vele.

A kompozíció egy vörös hajú lányt takar, a főhőst, Alexet, aki egy esernyőt tart a feje fölé a lezúduló eső ellen. Az eső nagyon erős sugárban érkezik, nem is valódi eső, hanem élénk színű festékcsík. Ilyen formában a skizofrén Alex képzeletében létezik, ahol minden sokkal élénkebb, szokatlanabb, ő akár ilyennek is láthatja az esőt. Viszont maga az eső voltaképpen nem is eső, hiszen nem egyenletesen oszlik szét, hanem pontosan Alexre ömlik. Olyan mintha nyakon öntenék vele, és ez a valóságot testesíti meg, a tényt, hogy Alexnek szembe kell néznie a valósággal, fel kell fognia, hogy bizonyos dolgok valójában nem úgy vannak, mint hitte, és ez a felismerés olyan, mint egy vödör jeges víz a nyakába. Van is egy ilyen mondat a könyvben, ami szó szerint megfogalmazza ezt (és még nem tartottam ott, mikor ez a bejegyzés született):
„Amikor visszatekintve rájössz, hogy milyen könnyen meghalhattál volna, anélkül, hogy felfogtad volna, milyen halálos a lény, ami megölhetett volna, az olyan, mintha egy vödör jeges vizet öntenének az arcodba.”
Az esernyő áll Alex és a valóság útjába, egy védőpajzs, ami egy ideig képes távol tartani a valóságot, de abból, hogy Alex szemét nem látjuk az esernyő alatt, leszűrhető, hogy már gyülekeznek a felhők a feje felett. A szem hiánya komor hangulatot kölcsönöz a képnek, azt sugallja, hogy Alexnek nincs könnyű élete a betegsége miatt, és ezt még betetőzi az anyja hozzáállása is. Másrészt ez a valóság a többiek valósága is, amelyikben nincsenek tisztában az igazsággal. Alex menedéket keres az esernyő alatt, hogy mások ne tudhassák meg, hogy skizofrén, de ez csak idő kérdése, ezt ő is tudja jól.
A Made You Up cím pont az esernyőn jelenik meg, ami a választóvonal képzelet és valóság között, és arra utal, ami a könyvben végighúzódó kérdés: vajon Alex kitalálta a kék szemű srácot, akivel ki akarta szabadítani a homárokat vagy sem?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése