Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2015. június 25.

Joss Stirling: Lélektársak – Sky

Éppen valami könnyed gimis történetre vágytam, és ebbe beleolvasgatva egészen tetszett a stílusa, így belevágtam. Ráadásul elég sokan dicsérik, milyen jó.

Skyt gyerekkorában kitették otthonról. Semmire sem emlékszik abból az időszakból, néha színeket lát, de ezt a képességét próbálja elnyomni magában. Nevelőszüleivel Angliából Amerikába költözik. Az új suliban megismerkedik Zeddel, a rosszfiúval, és amikor Zed rájön, hogy Sky a lélektársa, egy csapásra beleszeret a lányba.

Hmm, kicsit ismerős a sztori, nem? Van egy cseppnyi Twilight utánérzet: félénk lány új városba költözik, felkelti a megközelíthetetlen rosszfiú figyelmét, akihez különleges szál fűzi, telepátia, a srác nem megy suliba, mert mellékes szabadidős tevékenysége van, a srác családja különleges, és az ellenségeik Skyt használják fel csalinak…

A kezdet (amikor még a Twilight párhuzam sem tűnt fel) ígéretes volt. Nagyon tetszett ez a könnyed stílus, erre volt szükségem. Az elején Sky is aranyos, jókat mosolyogtam a fura gondolatain, és amikor megtetszett neki Zed, azt hittem, hogy a különleges képessége kibontakozása mellett lesz egy cuki szerelmi szál. 

A felütésből nyilvánvaló volt, hogy Sky rejtélyes múltja a regény sarkalatos pontja lesz, így kíváncsian vártam, hogy kiderüljön, miért van ez a képessége. Elvileg a vele történtek miatt egy nagyon szerény lánynak van beállítva, én ezt nem mindig vettem észre. A suliba kerülve is azonnal lesz egy csomó barátja, abszolút nem tart az emberektől, pedig szerintem az lenne a minimum főleg, miután megtudjuk az igazságot.

Az írás nem elég erős ahhoz, hogy közvetítse az olvasóhoz a Skyban végbemenő érzéseket, pedig elég durva dolgokon megy keresztül a könyvben, és ez mégsem csapódik le olvasás közben. A döntései is random történnek, egyszer ezt határozza el, két mondattal később meg azt. Egyfajta elmecsatának próbálnánk a szemtanúi lenni, csak ez nem jön össze.

A világkidolgozás vázlatpontokba szedett: vannak a különleges képességekkel rendelkező savantok, azon belül meg az egymásnak rendeltetett lélektársak. Minden savantnak más-más képessége van, Zed a család legfiatalabb tagjaként erősebb mindenkinél. A világon szerteszét élnek ezek az emberek, és nagyon ritka, hogy valaki megtalálja a lélektársát, úgyhogy önmagában már maga a csoda, hogy Sky és Zed találkoznak. Ennyi, amit a savantok világáról tudunk, pedig érdekes lenne jobban megismerni őket, mert ez a regény erőssége.

Sky Zeddel való kapcsolata a semmiből jön. Zed eleinte bunkózik, de mikor rájön, hogy Sky a lélektársa, azon nyomban szerelmes lesz belé, holott az égvilágon semmit sem tud róla. Mivel a lélektársa, ennek ez a következménye, bővebb kifejtést ne is várjunk. Ez a mindenfajta átmenet nélküli egymásra találás egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet még úgy sem, hogy Sky nem adja be azonnal a derekát az örök szerelem kérdéskörben.

A romantika akörül forog, hogy Sky nem tud mit kezdeni a lélektárs léttel, Zed pedig arra vár, hogy Sky elfogadja a sorsát (közben azért együtt járnak). Mivel hamar összejönnek, ezért tippelni sem tudtam, milyen irányba halad a történet, de az tény, hogy esélyem sem lett volna eltalálni, erre sosem gondoltam volna.


Ugyanis a Lélektársak átváltott valami totál hihetetlen ZS kategóriás akciófilmbe tanúvédelmi programmal, elrablással, elmebajjal, és én ezt a cselekményben bekövetkezett törést utólag sem tudom hova tenni, annyira nem fér össze a könyv eleje a többivel. Eleinte olyan aranyos volt az egész, aztán meg már szörnyen idegesített, és csak túl akartam lenni rajta. Ráadásul pont nem a legjobbkor, egy olvasási válság kellős közepén talált meg a könyv, így nyögvenyelősen haladtam vele. Megkönnyebbülten lélegeztem fel az utolsó oldalhoz érve.

Kár, hogy nem maradt meg azon a szinten, mint az elején, ez így, ebben a formában nem az én könyvem volt.

Értékelés: 3/5
Borító: 4/5 
 
Eredeti cím: Finding Sky
Sorozat: Lélektársak #1
Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 346
Fordította: Totth Gitta

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése