Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2016. december 17.

Stephanie Kuehn: The Smaller Evil

Most már hivatalos: Stephanie Kuehn is csatlakozott a kedvenc íróim táborába. Annyira egyedi a stílusa, a hangja, és annyira zavarosak a könyvei, hogy azt csak imádni lehet. De ezzel együtt jár az, hogy sokaknak nem fog bejönni.

Arman szorongással küzd, és utálja önmagát. Találkozik Beau-val, aki szerint a fiú különleges, így köt ki egy létesítményben, ahol az emberek a boldogságot keresik. Az első napján rögtön letámadja a szakács, és szexuális kapcsolatba bonyolódnak; az egész hely, az emberek furák. Arman úgy érzi, hogy itt is kilóg a sorból, ezért elhatározza, hogy lelép, és a drogos apjától lenyúlt pénzzel új életet kezd valahol. De olyan eseménynek lesz szemtanúja, ami miatt visszatér a létesítménybe, és eluralkodik rajta a zavarodottság. Igaz volt, amit látott vagy csak képzelte? Teljesen őrült vagy egy összeesküvés részese?

A The Smaller Evil a harmadik könyvem a szerzőtől, és ezzel bezárólag mindegyiket imádtam. Azért nem ragadtam eddig klaviatúrát, mert nehéz szavakba önteni a Kuehn-élményt, annyira megfoghatatlan és visszaadhatatlan, de most úgy éreztem, megvédem ezt az alulértékelt könyvet. Sokan nem osztják az elragadtatásomat: a goodreadsen a könyvei a megjelenés sorrendjében egyre kevesebb pontot kapnak, a The Smaller Evil jelen pillanatban 2,9-en áll. Hogyhogy csak ennyi? Mert annyira elvont a történet és zavaros a kivitelezés, hogy sokan nem értették meg, miről szólt, az olvasott vélemények alapján konkrétan homály volt nekik a lezárás.

Nem értem miért.  Hiszen a cím maga az alaptézis: a nagyobb jó érdekében bármilyen rossz tett, a cél szentesíti az eszközt. Nem a végbe lehet belekötni, hanem a hogyanok és miértek fukarkodásába. Mert az nem derül ki, hogy miért történt, ami történt, mint ahogy az is zavaros, hogy a bevágott E/2-es narráció mégis kié, és mi célt szolgál. Mindenképpen újraolvasós, hogy ezt átlássam, de a főszál attól még teljesen rendben volt. Az viszont tény, hogy ez egy YA regény, mégsem vagyok biztos benne, hogy tinédzsereknek való, a fiatalabb korosztálynak semmiképpen.

A cselekmény érdekesen startol, aztán belassul addig a pontig, míg meg nem történik a mindent új perspektívába helyező fordulat. Imádom az olyan történeteket, ahol megbízhatatlan a narrátorunk, ahol nem lehet kideríteni, hogy mi is a valóság, hogy az események igaziak-e. A szekta jelleg kellemes aláfestése Arman zavarodottságának és zaklatottságának. A regény második része nagyon erős, ahogy a válaszokat keressük, és ebben az egyszerű, de kifejező stílusban nagyszerű élmény.

Nem érdemes hallgatni az átlag olvasóra, Kuehn megérdemel egy esélyt. Aki szereti a mentális betegségekkel kapcsolatos elvont dolgokat, szereti a mást, szeret találgatni, szereti a mégis mi folyik itt mondatot, annak Stephanie Kuehn az embere. Egy jótanács: semmiképpen se a The Smaller Evillel kezdjetek, hanem a debütáló regényével, a Charm & Strange-dzsel.

Értékelés: 4/5
Borító: 4/5

Kiadó: Dutton Books for Young Readers
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 256

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése