Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2017. január 19.

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete

Január 26-án érkezik a magyar mozikba az Egy kutya négy élete filmadaptációja. Ennek apropóján újraolvastam a regényt, és másodszorra is ugyanolyan keserédes, aranyos, imádnivaló élményt leltem benne. Figyelem, papírzsepiket előkészíteni! A Könyvmolyképző a premier kapcsán új, filmes borítóval is megjelenteti  a könyvet – szebb, mint az eredeti.

Fülszöveg: Minden ​​kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön.

Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya.

Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére.

Három és fél év telt el azóta, hogy először a kezembe foghattam a könyvet. Emlékszem, még a könyvtár polcain böngésztem, amikor kiszúrtam a zöld, kutyusos borítót, és amikor elolvastam a fülszöveget, képtelen voltam nem kikölcsönözni. Korábban még sosem olvastam olyan könyvet, amiben egy állat a narrátor, nem csoda, hogy fellángolt a kíváncsiságom.

A narráció a legnagyobb erőssége a könyvnek – persze nem az egyetlen –, és Cameron zseniálisan oldotta meg a kutyaszemszöget. Lényegében mindegy, mi történik, Béni narrálásában minden szó, minden tett magára ölti a cukiságot. Már az első mondatok olyanok, hogy mosoly öntötte el az arcom. Kutyaként Béni sok mindent nem ért, sok mindent másként értelmez, bájos naivitásán hihetetlen jókat lehet derülni, miközben pontosan ki tudjuk következtetni, mi zajlik az emberek között.

Béni az életeiben kóbor kutya lesz, szeretett öleb, rendőrkutya, hányattatott sorsú kutya. Létezése mindegyik formájában új tudásra tesz szert, és igyekszik jelentőségteljesen kitölteni az életét, de aztán mindig újjászületik, és rájön, hogy mégsem az a célja, amit korábban hitt. A legszeretetteljesebb az Ethan nevű kisfiúval töltött élete, míg a legérdekesebbek a rendőrkutyaként megélt évek. Utóbbit nagyon élveztem olvasni, hogy hogyan képzik a kutyákat, nevelik katonás rendre és utasítják bevetés közben. Ahogy Béni gazdái is cserélődnek, különböző élettörténeteket ismerünk meg: emberek nőnek fel, házasodnak, halnak meg, gyerekek születnek. Önmagában nem lett volna olyan érdekes egyik történet sem, tipikus családregény, ahol telnek-múlnak az évek, de így egyszerre volt humoros, érdekfeszítő és helyenként megrázó.


Olvasás közben a szám aktív mozgástevékenységet folytatott: hol felfelé, hol lefelé görbült. Mindenképpen érdemes kikészíteni a papírzsepit, mert garantáltak a kibuggyanó könyvek. (Amúgy érti valaki, hogy miért vagyunk hajlamosak az állatos történeteken jobban elpityeredni?) Először akkor szakadt meg a szívem, amikor egy kiteljesedett élet után az öreg Bénit eléri a vég. Ott meg kellett állnom, hogy egy nagy, nyugtató levegőt vegyek; az egy annyira érzelmes, megható pillanat volt, hogy elhomályosodott a szemem.

Óhatatlanul is a saját kutyáim jutottak eszembe. Annyira szerves részei az életemnek, hogy el sem tudom képzelni nélkülük. Az egyik most már 10 éves, és a fajtája 12-13 évig húzza, úgyhogy képzelhetitek, milyen gyakran jár ezen az agyam… Néha én is el szoktam tűnődni azon, milyen gondolatokat forgatnak a fejükben, vagy mit szólnak ahhoz, amikor már megint új becenevet kapnak. Még magamat is meglepem, amikor előállok valami hülye névvel, mostanában a Maki meg a Csirke a sláger (ne is kérdezzétek, én sem értem). De hé, hallgatnak rá!

A könyv utolsó része az, ami megérintette a lelkemet. A szerző zseniálisan foglalta keretbe ezt a négy életet, és az utolsó mondattal, „teljesítettem a küldetésem” tökéletesen lefedi a választ arra a kérdésre, amit a könyv és a kutya célul tűzött ki magának. Keserédes érzés volt az utolsó oldalakat olvasni, miközben potyogtak a könnyeim, hiszen a hosszú évek után minden jóra fordult, de semmi sem tart örökké, és Béni pont ott volt, ahol lennie kellett.

Ebből a szempontból egyáltalán nem tetszik, hogy a trailer elspoilerezi a regény végét, mert én olvasás közben nem láttam előre, hogy miben fog Béni sorsa kiteljesedni, és kellemes meglepetés volt. Én már nagyon várom, hogy nézhessem, biztos vagyok benne, hogy egy szívmelengető családi filmhez lesz szerencsénk.


Az újraolvasás másik oka, hogy most már illene rávetnem magam a folytatásra. Amiatt sajnálom a létét, hogy ez így volt kerek, egész, de ha kapok egy hasonló kaliberű történetet, akkor minden meg van bocsátva. A lényeg: zsepiket karnyújtásnyira bekészíteni, és sipirc olvasni ezt a fantasztikus könyvet! Gazdik előnyben!

(Robbant a hír, hogy az Ellie-t alakító németjuhász, Hercules állatkínzásnak esett áldozatul, amit a forgatásról kiszivárgott videó támaszt alá. A videóban jól látszik, hogy a kutya heves ellenkezésével nem törődve tuszkolják bele a sebes áramlatba, aminek a végén úgy érkezik meg, hogy akár vízbe is fulladhatna. Valaki a háttérben megjegyzi, hogy csak simán dobják bele. Az Amblin Entertainment indoklása szerint a kutya korábban minden probléma nélkül végrehajtotta a tőle elvártakat, csak a forgatás napján nem akart engedelmeskedni, így aznap nem is erőltették a folytatást. A nézők felháborodtak (az imdb-n röppennek az egy csillagok), a PETA bojkottálni akarja a filmet, a Universal vizsgálatot indított; a producer, a rendező és a kutya hangja elhatárolódnak az esettől, és meg vannak döbbenve. Én is.)

Értékelés: 5/5
Borító: 5/5

Eredeti cím: A Dog’s Purpose
Sorozat: Egy kutya négy élete #1
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 352
Fordította: Varga Csaba

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése