Üdvözlés

Szia!
Rileey vagyok, örülök, hogy idetaláltál, annak még jobban, ha máskor is visszanézel. Mostanában főként könyvekről szedem össze a gondolataimat, de ha olyan kedvem van, filmekről és sorozatokról is megejtek egy-egy posztot. Sokat olvasok angolul, így ne lepődj meg, ha nem túl ismert könyvekkel találkozol errefelé. A célom, hogy felkeltsem ezekre a figyelmet, hátha egyszer kis hazánkban is a könyvesboltok polcaira kerülhetnek. Kellemes böngészést kívánok! :)

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, a nagyító ikon alatt lapuló űrlap segítségével megteheted, vagy használhatod közvetlenül az e-mail címemet: rileey.smith[kukac]gmail.com

Népszerű bejegyzések

Címkék

1 pontos 2 pontos 3 pontos 4 pontos 5 pontos ABC ABC Family adaptáció After the End Agave agorafóbia akció alakváltók alternatív történelem angol angyalok animációs anime Anna és a francia csók apokaliptikus Arrow barátság blog book tag borító borítómustra boszorkányok Cartaphilus CBS chick-lit Ciceró Courtney Summers crossover családon belüli erőszak Dan Wells Daredevil démonok depresszió design díj disztópia dráma Dream válogatás Éles helyzet erotikus fanborítóm fantasy felnőtt film Forma-1 FOX földönkívüliek Főnix Könyvműhely Francesca Zappia francia Fumax GABO Gayle Forman Hard Selection Harper Teen Hex Hall high fantasy horror humor időutazás írás istenek Jane The Virgin Jennifer Niven John Cleaver karácsony katasztrófa képregény klasszikus komédia Kossuth Könyvmolyképző krimi leltár lovak Lucifer Maggie Stiefvater mágia mágikus realizmus magyar szerző Matthew Quick Maxim megjelenések mentális betegség misztikus Netflix new adult novella nyár öngyilkosság pánikbeteség paranormális pilot posztapokaliptikus pszichológia pszichothriller Rainbow Rowell Razorland realista Red Queen Richelle Mead romantikus sci-fi Scolar Silber skizofrénia sorozat steampunk Supernatural Syfy szerelmi háromszög szörnyek tanár-diák természetfeletti The 100 The Chemical Garden The CW The Dust Lands The Flash The Selection thriller toplista történelmi tündérek Twister Media Ulpius urban fantasy vámpírok vérfarkasok Victoria Schwab vígjáték vírus Vörös Pöttyös Wither young adult zombik

Most olvasom

Blogok

Üzemeltető: Blogger.

Küldj üzenetet!

Név

E-mail *

Üzenet *

2017. január 5.

Louise Gornall: Under Rose-Tainted Skies

Amikor szembejött velem ez az agorafóbia témájú könyv, azonnal landolt a várólistámon. A téma nagyon érdekes: vajon milyen érzés lehet, ha az ember nem mer elmenni otthonról?

Norah agorafóbiában és kényszerbetegségben szenved, szorong és pánikrohamokkal küzd. Az elmúlt négy évben csak akkor hagyta el az otthonát, amikor a terapeutájához ment. A szomszédba új srác költözik, Luke, aki felkelti Norah figyelmét.

Ennél hosszabban le sem lehet írni a cselekményt, a történet összvissz ennyi. Na de akkor mi tölti ki a lapokat?

Norah mindent elárasztó gondolatcunamija.

Újra és újra megemlítem, hogy nagyon érdekelnek a mentális betegségek, és ezt a könyvet is azért választottam, hogy az agorafóbiáról olvashassak. Bevallom, én is eléggé otthonülő típus vagyok, és csak akkor lépek ki az utcára, ha bemegyek busszal a városba, vagy muszáj. Faluban lakom, és hülyét kapok attól, hogy minden jöttmentnek, akit nem ismerek, köszönni kell. Lehet, hogy ez másoknak nem nagy dolog, de engem feszélyez, ilyen vagyok, ez van. Nemrég volt szerencsém John Corey Whaley könyvéhez, ami jól körbejárta a betegséget, de elmulasztotta felvázolni az előzményeket és a következményeket. Előtte pedig Marisa Reichardt Underwater c. könyvét olvastam a témában, ami szintén döcögött bizonyos pontokon, de összességében e három történet közül az volt a legjobban kidolgozott. Az Under Rose-Tainted Sky-jal viszont nem tudok mit kezdeni.

Norah sok(k) volt. Túlságosan. Általában lenyűgöz, mennyire máshogy járnak egy mentális betegséggel küszködő karakter gondolatai, de még soha, egyszer sem éreztem azt, hogy az illető halálba idegesít a furcsa gondolkozásmódjával. Most megtörtént. Norah szorong, ez rendben van, de nem kellett volna ezt ilyen mértékben, aprólékosan, szó szerint visszaadni. Még a legkisebb akármin is parázik, a gondolatai csak úgy áramlanak, és az egész regény nem más, mint a belső nyavalygása. Nem az a gond, hogy parázik, hanem hogy ez annyira tömény, hogy rátelepszik az emberre, megüli a gyomrát, keserű ízt okoz a szájában – félre kellett tennem napokra a könyvet, annyira zavart. Ráadásul Nora úgy viseli a betegségét, mint valami jelvényt. Végig úgy éreztem, mintha menet közben megállna, elővenné a pompomjait és nekiállna őket lengetni, miközben azt skandálja: „mentális beteg, mentális beteg”. Csinál valamit, és közben kinyilatkoztatja, hogy ő mentális beteg, mert azt csinálja, amit nem kéne, de ha valamit csinálsz, akkor az esetek nagy részében nem vagy tudatában annak, hogy csinálod.


Annyira hihetetlen és irreális a betegség ábrázolása, ami azért érdekes, mert állítólag maga a szerző is ezektől a tünetektől szenved.  Norah-t azért sem tudtam sajnálni, mert a bajainak kiváltó oka az, hogy nem akart fizika dolgozatot írni. Ezért lett pánikbeteg, és ezért nem jár el otthonról. Hogy is van az az angol kifejezés? Ja, white people’s problem. Úgy jön le a könyvből, hogy Norah egyik nap még jól volt, a következő nap pedig úgy kapta el a mentális betegséget, mint más az influenzát. Nem évek során alakult ki. Nem volt valami traumatikus esemény az életében. Amúgy meg szép is, meg vékony is, nem bántották a suliban, voltak barátai. Én meg nem kapok magyarázatot arra, honnan jönnek Norah-nak az olyan abszolút elborult gondolatai, hogy ha iszol a pohárból, akkor széttörik a szádban, és lenyeled az üvegdarabokat. Mert az ilyesmi krónikus eset, és biztos nem hétfőről keddre alakul ki.

De persze azon kívül, hogy terapeutához jár, Norah és az anyja nem tesz ellene semmit. Nem szed gyógyszert, nem sportol, jógázik, meditál, akármi, hanem otthon ücsörög. Ez mindenkinek oké, és közben a pánikrohamok és a folyamatos stressz lassan emészti a testét. Mert igen, hosszútávon még mindig szervi károsodást okoz ám, de nem baj. Meg se próbáljunk tenni ellene. Sőt, anyu simán otthon hagyja a lányát egyedül, mikor az ilyen gondolatokkal 0-24-es felügyeletet érdemel. Norah úgy vezeti le a feszültséget, hogy vagdossa magát és addig kaparja a bőrét, míg vért nem fakaszt. Elhiszitek, hogy a terapeutája az öncsonkítás témáját négy év után hozza csak szóba, addig hagyják hogy csinálja? (És észrevették ám.)

Aztán megjön Luke. Persze nem szalad ki Norah virágszirmokat hullatva egyből az utcára, de miatta bizony mindjárt fogékony a változásra. Mondanom sem kell, hogy olyan srác, mint Luke, nem létezik. Elhiszi valaki, hogy a helyes fiú, aki után a suli legklisésebb, legmenőbb csaja ácsingózik, majd pont az otthonülő penészvirágot akarja, akihez hozzá sem érhet, mert a lány halálosan retteg a baktériumoktól? Jó, ez nem a valóság, de sajnos a romantika inkább kínos, semmint édesaranyosbájos. Semmi kémiát nem éreztem Norah és Luke között.

A végén a fordulat, ami cselekvésre sarkallja Norah-t, valami hihetetlen béna, és a megoldás? Jaj. Norah beszedi a Xanaxot, és akkor minden hűdeszupijó lesz. Na most az a testi tüneteket blokkolja maximum, az abszurd gondolatokat nem, ergo nem értem, honnan jön a megváltás? És tényleg, eddig miért is nem szedte a gyógyszert? (Van ám rá egymondatos magyarázat.) Mert azt nem láttam egyébként a könyvben, hogy a terapeutájával való munka bármilyen eredményt is fel tudott mutatni eddig. A lényeg, hogy nincs konkrét lezárás, csak kapunk egy bepillantást abba, hogy Norah elindul a gyógyulás útján, és ki tudja, egyszer majd jobban lehet. Visszatérve a gyógyszerre: az nem gyógyít semmit, csak elfedi a tüneteket. Tehát Norah helyzete mennyiben változik ezáltal?

Egyébként a könyv a nehéz téma ellenére próbál szellemes lenni Norah „humoros” személyiségével és túlzó hasonlataival, de nekem ez az egyveleg ebben a formában nem jött be, idegesített.

Összességében nagy csalódást okozott a könyv, sokkal többet vártam. Ha olvasni akartok a témában, ajánlom az Underwatert, amiben szintén ott a fiú, és emiatt meseszerű, de sokkal hitelesebben adja vissza a betegséget, és értelmes kiváltó okot is szolgáltat.

Értékelés: 2/5
Borító: 5/5

Kiadó: Clarion Books
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 320

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése